23948sdkhjf

Nu planeras för däckåtervinning i Uddevalla

Enviro har hittat en plats i Uddevalla kommun där företaget vill bygga en anläggning med kapacitet att återvinna hälften av alla uttjänta fordonsdäck i Sverige.

Varje år samlar Svensk Däckåtervinning in drygt 90 000 ton uttjänta däck. Majoriteten bränns, varav en stor del i kraftvärmeverk, eller exporteras till andra världsdelar.

Det finns länder som hunnit längre än Sverige i att återvinna däck, men i en global jämförelse står sig Sverige väl i konkurrensen. Bland de tongivande aktörerna finns Scandinavian Enviro Systems som erbjuder patenterad teknik för återvinning av i princip samtliga beståndsdelar i uttjänta däck: kimrök, olja, stål, pyrolysolja (bioolja) och gas.

Teknologin har i hög grad attraherat Michelin som inte bara inlett ett strategiskt partnerskap med Enviro om återvinning utan också lett till att den franska däcktillverkaren är största ägare sedan april i fjol.

Läs mer om företagens samarbete här.

Enviro har tidigare kommunicerat ambitionen att på sikt etablera cirka fyra nya återvinningsanläggningar per år under de närmaste tio åren. Primärt handlar det om satsningar i Centraleuropa, men även Västsverige har nämnts och nu har företaget hittat en intressant industritomt i Lillesjö i Uddevalla kommun.

Företaget driver sedan 2013 en helägd återvinningsanläggning i Åsensbruk, Mellerud, med tillstånd att återvinna maximalt 15 000 ton däck per år. Den planerade anläggningen i Uddevalla beräknas få en maximal kapacitet på 60 000 ton däck per år, vilket skulle räcka till att återvinna hälften av Sveriges totala årliga volym av uttjänta däck. Den planerade nya anläggningen kommer, enligt företaget, inte att påverka verksamheten vid anläggningen i Åsensbruk.

Enviro avser nu att lämna in ett förslag till samrådsunderlag till länsstyrelsen i Västra Götaland. Tanken är att därefter under tidig höst följa upp med en formell ansökan om tillstånd för etableringen av en ny återvinningsanläggning för uttjänta fordonsdäck.

Det slutliga beslutet om etableringen kräver dock att ytterligare några pusselbitar faller på plats. Det gäller till exempel säkerställande av tillgång på uttjänta däck och avtal om leveranser av återvunna material.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.407