23948sdkhjf

Nystartad byggkoncern gör nya förvärv

Det var en rejäl knall tidigare i år när Wesc med sina rötter i streetfashion förvärvade fyra företag med inriktning på bygg och anläggning, och dessutom bytte namn till Vestum. Nu kommer besked om att företaget förvärvat ytterligare fyra företag inom samma segment.

Vestum har nu ingått avtal om förvärv av samtliga aktier i ytterligare fyra bolag – Containertjänst i Tyresö, Mälardalens Spår och Anläggning, GGAL Group och Installera SW. Den sammanlagda initiala köpeskillingen för de fyra förvärven anges till cirka 451 miljoner kronor på kassa- och skuldfri basis. Betalningen utgörs delvis i form av aktier i Vestum.

Samtliga fyra bolag är verksamheter vi på Vestum har följt under många år. Bolagen är aktiva i olika delar av vår fokusbransch, men de har alla gemensamt att de är specialistbolag med bevisade affärsmodeller, starka marknadspositioner och stabila kassaflöden. Dessa fyra förvärv är sammantaget av betydande storlek och tillsammans med existerande portföljbolag börjar vi redan se positiva samverkanseffekter, säger Conny Ryk, vd för Vestum.

Sedan offentliggörandet av Vestum den 22 mars 2021 har vi genomfört förvärv som tillsammans under 2020 genererade en nettoomsättning om 901 miljoner kronor med en EBITDA om 150 miljoner kronor och EBITA om 111 miljoner kronor, säger Conny Ryk.

Conny Ryk är dessutom den största enskilde ägaren i Vestum och tillträdde som vd och koncernchef för bolaget så sent som 20 maj. Med sig har han lång erfarenhet av byggbranschen. I sin senaste roll som vd för Sortera fanns en tydlig vilja att växa genom förvärv, vilket bland annat ledde till 13 förvärv under de senaste fem åren. Inte minst det sistnämnda tycks komma väl till pass i denh nya rollen.

– Visionen är att skapa marknadens främsta förvärvsdrivna koncern med fokus på specialistbolag med exponering mot byggindustrin. Vi ska skapa den starkaste sammanhållna gruppen av specialistbolag som tillsammans kan bidra till att digitalisera och utveckla byggindustrin, säger Conny Ryk.

Vestums senaste fyra förvärv passar väl in i strategin och hör hemma inom olika nischer inom bygg och anläggning. Företagen omsatte förra året tillsammans cirka 358 miljoner kronor med EBITDA om 82 miljoner kronor och EBITA om 58 miljoner kronor.

Containertjänst i Tyresö består av tre bolag med tillsammans 21 anställda och mer än 30 års erfarenhet inom uthyrning och försäljning av containrar och vägprodukter för byggrelaterad verksamhet. Huvudmarknaden Stockholm och Mälardalen servas från depåer i Länna och Sollentuna som bland annat tillhandahåller kyl-, förråds-, bygg- och kontorscontainrar samt körplåtar.

Mälardalens Spår och Anläggning bedriver mark-, montage- och anläggningsarbeten relaterade till infrastruktur som väg, järnväg, ledningsnät och kommunikation – huvudsakligen i södra delen av Mälardalen.

Företaget har huvudkontoret i Nykvarn och 23 anställda.

GGAL Group består av tre varumärken och fyra dotterbolag som levererar aluminium- och glaslösningar till bostads- och entreprenadmarknaden i Sverige. I erbjudandet ingår uterum samt glaspartier av alla former – från oisolerade partier med enkelglas till fullt isolerade vinterträdgårdar och fasadpartier. Kunderna är indelade i fem segment: återförsäljare, småhustillverkare, glasmästerier, byggbolag och privatkunder.

Företaget har 59 anställda och huvudkontoret i Vetlanda.

Installera SW projekterar och utför alla typer av arbeten som rör kraft och belysning i både privat och offentlig miljö. Företaget har 29 anställda, huvudkontor i Hägersten och arbetar utifrån affärsområdena entreprenad, fastigheter & service samt privatbostäder.

Förhoppningen är att förvärven ska vara slutförda nu i sommar, men resan är långt ifrån slutförd.

Nu ser vi fram emot att utveckla portföljen och fortsätta förvärva lönsamma specialistbolag i högt tempo, säger Conny Ryk.

Läs mer om Wescs förvandling från modeföretag till bygg- och anläggningsbranschen här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094