23948sdkhjf

De fixar marken vid Slussens bussterminal

I juni inleder Veidekke markarbeten för den nya bussterminalen i Katarinaberget vid Slussen i Stockholm. Arbetet genomförs som en utförandeentreprenad på cirka 102 miljoner kronor med beräknat färdigställande hösten 2023.

I uppdraget ingår markarbeten inne i bergrummet för bussterminalen samt arbeten utanför bergrummet som finplanering och återställningsarbeten.

Nya Slussen ska stärka sin roll som knutpunkt i Stockholms kollektivtrafik och där har den nya bussterminalen i Katarinaberget stor betydelse. Terminalen – som främst kommer att användas av Värmdöbussarna och ett mindre antal bussar från Nacka – delas in i två områden, en för ankomst med plats för sex bussar och en för avgång med 17 hållplatser.

Till det kommer en separat vänthall, avskild från busstrafiken för att ge resenärerna en bekvämare, tystare och tryggare miljö.

Bussarna kör in till och ut ur terminalen via en tunnel på Stadsgårdsleden i höjd med Fotografiska muséet. Ovanpå tunneln kommer Saltsjöbanans dubbelspår att läggas.

Jämfört med den bussterminal som var aktuell i den tidigare planprocessen har kapaciteten minskat, något som förklaras med att trafiken kommer att avlastas med hjälp av den nya tunnelbanan till Nacka och en ny bussterminal i Nacka C.

Byggherre är Stockholms stad medan SL kommer att stå som ägare och driva terminalen efter färdigställandet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095