23948sdkhjf

Omställningsstöden förlängs

Omställningsstöden till krisdrabbade företag förlängs till och med september – ett efterlängtat besked, enligt Sveriges Bussföretag.

Regeringens omställningsstöd kommer att förlängas till och med september 2021. Det gäller både det ordinarie omställningsstödet och det förstärkta omställningsstödet som kan sökas av företag som drabbas särskilt hårt av vissa restriktioner. Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

Det ordinarie omställningsstödet förlängs med månaderna juli, augusti och september. Det innebär att företag som tappar en stor del av sin omsättning under den här perioden fortsatt kan få ekonomiskt stöd från staten för att täcka vissa fasta kostnader. Sedan tidigare har regeringen meddelat att stödet förlängs till och med juni, men nu läggs alltså ytterligare tre månader till.

Även det förstärkta omställningsstödet till vissa särskilt drabbade företag kommer att förlängas till och med september, vilket innebär att fem nya månader läggs till jämfört med regeringens tidigare besked. Det förstärkta omställningsstödet har ett högre takbelopp jämfört med det ordinarie stödet. En förutsättning för att få det förstärkta stödet är dock att en stor del av företagets minskade omsättning kan kopplas till vissa utpekade restriktioner. Det handlar exempelvis om förbudet mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med ett visst antal deltagare.

Innan regeringen formellt kan besluta om förlängningarna så måste EU-kommissionen godkänna dem eftersom stöden räknas som statsstöd. 

– Regeringens besked idag om förlängt omställningsstöd till och med september är efterlängtat och ger företag inom persontransportnäringen större möjlighet att överleva till dess att vi ser att människor är vaccinerade och återigen vill och kan börja resa igen. Många bussföretag får nu förfrågningar av resenärer som vill ut och resa igen, men många resenärer vill samtidigt avvakta en genomförd vaccination och även se att besöksmål, evenemang och idrottsgalor öppnar igen. Dessutom behöver företagen efter mer än ett års de facto nedstängning se över fordon och få tillbaka medarbetare som tvingats lämna under pandemin. Krisen är på intet sätt över och stöden kommer som vi ser det behöva förlängas ytterligare, minst året ut, så att inte de företag som kämpat sig igenom krisen så här långt tvingas i konkurs precis innan krisen klingar av, kommenterar Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag.

En medlemsenkät från Sveriges Bussföretag våren 2021 med 170 svarande bussföretag visar att nästan 50 procent av företagen med verksamhet inom turist- och beställningstrafiken har tappat minst 90 procent. Över 75 procent har tappat minst 80 procent och nästan 95 procent har tappat minst 60 procent.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.079