23948sdkhjf

30 000 kronor för en lärlingsplats

Då och då kommer larm om att det finns för få lärlingsplatser. Därför lanserar nu plåtslageri- och ventilationsbranschen ”en lärlingspremie” på 30 000 kronor för att uppmuntra och belöna företag som tar emot och utbildar lärlingar.

En av de största utmaningarna för svenskt näringsliv just nu är att företag inte får tag på gymnasialt yrkesutbildade. Yrkesutbildningarna är ofta kostnadskrävande samtidigt som antalet sökande kan vara förhållandevis få. Därav följer att yrkesprogram dras ned, eller till och med läggs ned, vilket förvärrar situationen. Inte blir det bättre av att det ofta är svårt att hitta lärlingsplatser – inte minst till flera yrken inom bygg och anläggning.

En av de branscher som har svårt att hitta kompetent arbetskraft är plåtslageri och ventilation. Därför har nu bransch- ocharbetsgivarorganisationen Plåt & ventföretagen och Byggnads genom sin gemensamt ägda utbildningsverksamhet, PVF Yrke & Utbildning tagit fram en lärlingspremie på 30 000 kronor som kan sökas av alla plåtslageri- och ventilationsföretag anslutna till kollektivavtalet för Plåt och Vent.

Vi anser att företag som åtar sig att handleda och utbilda duktiga yrkespersoner ska belönas. Det här bidraget täcker givetvis inte all tid och alla omkostnader, men är symboliskt viktigt och ett steg i rätt riktning, säger Annika Waernström, vd för PVF Yrke & Utbildning.

Lärlingspremien gäller både gymnasie- och företagslärlingar och kan sökas av alla plåtslageri- och ventilationsföretag som är anslutna till kollektivavtalet för Plåt och Vent. För att få premien krävs att företaget tecknat ett utbildningskontrakt i lärlingssystemet PVF-KUB efter 1 juni 2020 samt att lärlingen avlägger sin yrkesexamen och uppnår yrkesarbetarstatus.

Vi ser verkligen fram emot att få dela ut den här premien och tror och hoppas att den kommer göra skillnad, säger Annika Waernström.

Framtiden får utvisa om modellen också sprids vidare till andra delar av byggbranschen där det också råder brist på lärlingsplatser.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Vi har fångat åsikter om Kaunis Irons dom
Nynas erhåller två ISCC+-certifikat
Exklusiv intervju - Vd:n för skogsindustrierna vet hur branschen mår
Möte kring internationellt plastavtal inlett
El ur trä – forskarnas väg i kristider
De vann på Återvinningsgalan! Uppdaterad med fler bilder
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Food Supply SE
Framtidens Bygg
Entreprenad
Dagens Handel
Fri Köpenskap
Habit
Verkstäderna
Motor-Magasinet
NTT Woodnet
Process Nordic
Rent
RT-Forum
MedTech Magazine
Kemivärlden Biotech
Life Science Sweden
RS & FastFood
Skydd & Säkerhet
Plastforum SE
Recycling
Packnet
UochD
Transportnet

Sänd till en kollega

0.127