23948sdkhjf

Bristande säkerhet och olaglig arbetskraft på byggen

Nästan hälften av de drygt 100 företag som berördes när några statliga myndigheter i samverkan gjorde oanmälda inspektioner på cirka 60 arbetsplatser hade brister i arbetsmiljön. Dessutom hittades cirka 25 personer som saknade rätt att arbeta i Sverige.

Arbetsmiljöverket, Skatteverket och Polisen har under de senaste två veckorna genomfört oanmälda inspektioner vid ett 60-tal byggarbetsplatser runtom i landet med flera olika entreprenörer. Bland annat konstaterades brister i arbetsmiljön, arbetare utan rätt att arbeta i Sverige och brister i personalliggaren.

Bland annat noterades så allvarliga brister att ett tiotal förbud om att stoppa arbetet eller ett arbetsmoment utfärdades.

– Vi har fått ge påfallande många förbud mot arbete på hög höjd, där det har saknats fallskydd och finns en omedelbar risk att falla ner. Det är upprörande och lite förvånande att de här företagen inte förstår bättre än så. Ingen ska behöva skadas eller dö av sitt arbete, säger Arne Alfredsson, avdelningschef på Arbetsmiljöverket.

Sammanlagt upptäcktes 110 brister i arbetsmiljön. Utöver bristande fallskydd handlar det om hantering av kemikalier, farliga maskiner och arbetstagare som riskerar att andas in ohälsosamt damm. Arbetsmiljöverket ställde också krav på åtgärder mot smittspridning med anledning av pandemin.

Polisen kontrollerade cirka 200 personer och upptäckte minst 25 personer som saknade rätt att arbeta i Sverige. Flera av dessa har utvisats och fått förbud att återvända till Sverige de närmaste tre åren.

– Den här gången var det flera arbetare från Ukraina som saknade tillstånd att arbeta här, mycket tyder på att det är organiserat. Byggbranschen har en stor mängd underentreprenörer och den här insatsen visar att det finns problem. Därför är det viktigt att vi myndigheter fortsätter att jobba tillsammans för att störa de oseriösa företagen från flera håll, säger polisöverintendent Per Wadhed från Polismyndigheten.

Även Skatteverket deltog i inspektionerna och konstaterade att 40 procent av de företag som kontrollerades hade brister i personalliggaren, där alla som är verksamma på ett bygge ska registreras.

– Inte sällan upptäcker Skatteverket också att bidrag betalats ut till vissa företag. På en restaurang upptäcktes personal som var korttidspermitterade. Normalt arbetar de i restaurangrörelsen, men vid kontrollen var de sysselsatta med renoveringsarbete. Detta ligger inte i linje med tanken kring de stödåtgärder som betalas ut till följd av pandemin, säger Conny Svensson, kontrollsamordnare på Skatteverket.

Resultat i korthet

  • Drygt 100 företag vid 60 byggarbetsplatser kontrollerades gemensamt i insatsen. Av dessa hade cirka 50 företag brister i arbetsmiljön.
  • Cirka 110 arbetsmiljöbrister upptäcktes.
  • Ett tiotal förbud om att stoppa arbetet eller ett arbetsmoment på grund av allvarliga arbetsmiljöbrister utfärdades.
  • 100 kontrollavgifter för bland annat brister i personalliggare övervägs.
  • Cirka 25 personer saknade rätt att arbeta i Sverige på de kontrollerade arbetsplatserna.

Kortfakta

  • Åtta myndigheter har fått regerinmgens uppdrag att tillsammans under 2018–2021 utveckla metoder för myndighetsgemensamma kontroller för att motverka brott i arbetslivet. Myndigheterna har hittills gjort cirka 4 500 gemensamma kontroller.
  • Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket deltar i samarbetet som samordnas av Arbetsmiljöverket.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
REPORTAGE: Hon valde att starta eget företag istället för att ta anställning
Kulturhistorisk väg förstärks
Eldriven hjullastare utmanar dieselvariant
REPORTAGE: Nattens drottning kör grävlastare
Exklusiv intervju: Med egen taktik vill Holmens vd vinna matchen
REPORTAGE: Glada amatörer bakom spakarna!
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Food Supply SE
Framtidens Bygg
Entreprenad
Dagens Handel
Fri Köpenskap
Habit
Verkstäderna
Motor-Magasinet
NTT Woodnet
Process Nordic
Rent
RT-Forum
MedTech Magazine
Kemivärlden Biotech
Life Science Sweden
RS & FastFood
Skydd & Säkerhet
Plastforum SE
Recycling
Packnet
UochD
Transportnet

Sänd till en kollega

0.125