23948sdkhjf

Testbädd för transportsektorn i Borås

Serneke, Rise, Research Institutes of Sweden, och dotterbolaget SEEL ska i strategisk samverkan utveckla ett nytt laboratorium för elektromobilitet i Borås.

Lokalerna kommer att tillföra en unik och samhällsviktig provningskapacitet för vår anläggning i Borås, säger Rune Henriksson, chef för fastighet och service på Rise.

Enligt ett färskt avtal kommer Serneke och Rise att i strategisk samverkan utveckla ett laboratorium för elektromobilitet med målet att ta fram hållbara lösningar för elbilar och andra elfordon.

Det blir en byggnad för säkerhetskritisk provning, bland annat kopplat till laddning, kortslutning, mekanisk chock, extrema temperaturer och brandrisker. Laboratoriet, som har en bruttoarea på 4 100 kvadratmeter, kommer även att inrymma forskning som rör batteriteknik och komponenter för vätgasapplikationer.

Det blir en speciell byggnad som bland annat kräver komplicerade betongarbeten för att klara av de tester som ska utföras, säger Peter Andersson, affärschef på Serneke.

Serneke samarbetar i projektet med det statliga forskningsinstitutet Rise som erbjuder expertis samt test- och demonstrationsmiljöer för framtidssäkra teknologier, produkter och tjänster.

En nyckelroll har även SEEL, som är en testbädd för forskning och utveckling inom elektromobilitet, ägd och driven av Chalmers och Rise i ett gemensamt bolag. Laboratoriet i Borås är en av tre anläggningar inom SEEL.

SEEL kommer att säkerställa att Sverige fortsätter att ligga i framkant när det handlar om innovation inom transportsektorn och vi har bra förutsättningar för att bli en världsledande testbädd för elektromobilitet, säger SEEL:s vd Henrik Svenningstorp.

Projektet är uppdelat i två faser, där projektering och budgetering sker i fas 1 och byggandet i fas 2. Projektering och planering av byggandet påbörjas inom kort. Byggstart planeras till sommaren och färdigställandet till våren 2023.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078