23948sdkhjf

Leca köper tillbaka kulor

Minst 5 000 kubikmeter begagnat lättklinkermaterial räknar Leca med att köpa tillbaka från kunderna under 2021- Detta sedan företaget nu etablerat ett koncept för återanvändning av de väletablerade kulorna.

Våra produkter håller och kan göra stor nytta under mycket lång tid och det är slöseri med jordens resurser att inte återanvända det så många gånger som möjligt. Därför erbjuder vi att köpa tillbaka våra lättklinkerkulor och använda dem i nya projekt. Vi räknar med att minst 5 000 kubikmeter lättklinker kommer att köpas tillbaka under 2021, säger Ola Andersson, Sales Manager Civil Engineering på Leca Sverige.

Det är en del i vårt arbete för en ökad cirkulär ekonomi. Samtidigt har vi hittat ett system för att återanvända vårt material som gör det ekonomiskt möjligt.

Någon rikstäckande prislista finns dock inte. Kulornas kvalitet, hur de ligger och var de befinner sig geografiskt är faktorer som kommer att påverka priset. Mellan tummen och pekfingret beräknar Leca att återköpspriset kommer att landa i intervallet 20-50 procent av försäljningspriset.

Många gånger är vårt material inkapslat i geotextildukar. Det gör att kulorna håller en god kondition och är enkla att ta upp. Vissa projekt som vi levererar till har en livslängd på ett par år. En vägsträcka som läggs om och under tiden lägger man en temporär väg kan vara ett exempel. Då kan man redan vid anläggningen av den temporära vägen underlätta för att kunna ta tillbaka lättklinkern när de har gjort sitt jobb. Men även lättklinker som legat under lång tid har ett värde. Produktionskostnaden är relativt hög, därför går det att hitta en lönsamhet i återköp av produkten både för oss och säljaren, säger Ola Andersson.

Företaget räknar med att på sikt kunna köpa tillbaka 10–20 procent av sin sålda lättklinker. Den förhållandevis låga volymen förklaras med att många projekt som använder lättklinker gör det för att materialet håller under mycket lång tid och därmed gör störst nytta där det ligger.

Kommer vi upp i de volymer vi tror kommer detta ändå att bli en mycket stor och viktig del i vår affär. Leca Tur & Retur kommer att bli en ny affärsmodell och jag ser fram emot att kunna erbjuda våra kunder en hållbar lösning både genom våra produkter och att kunna återanvända så mycket som möjligt, säger Ola Andersson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109