23948sdkhjf

Implenia hoppar på vätetåget

Väte lyfts allt oftare fram som ett alternativ i jakten på fossilfri drift. Nu hoppar Implenias norska bolag på vätetåget och ska i samarbete med Teco 2030 försöka utveckla vätedrivna lösningar avsedda för byggarbetsplatser.

För några veckor sedan meddelade norska Teco 2030 att företaget ska anlägga en fabrik för vätebaserade bränsleceller i Narvik med tänkt produktionsstart under 2022. Företaget aviserar investeringar i storleksordningen en miljard kronor under de närmaste tio åren och att tillverkningen ska inledas redan under nästa år.

Företaget har sitt ursprung inom sjöfart och initialt har mycket handlat om att leverera bränsleceller som passar de marina näringarna, men redan nu går utvecklingen även i andra banor.

Företaget har just tecknat ett femårigt samarbetsavtal med Implenias norska bolag om att utveckla och testa vätedriven utrustning avsedd för byggarbetsplatser. Avtalet omfattar projektfinansiering, produktutveckling och hela vägen till kommersialisering och användning. Bland annat finns förhoppningar om ekonomiskt stöd från innovationsfonden Enova.

Enligt tidplanen ska de första bränslecellerna levereras i januari 2023, vilket kan verka kort tid i och med att det dröjer innan innan fabriken kan tas i drift.

Tanken är, enligt Teco 2030:s koncernchef Tore Enger, att etablera en fabrik i kombination med ett utveckllngscentrum i Narvik. Som det ser ut i dag blir det i lokaler som tidigare inhyste en solcellsfabrik.

Anläggningen ska kunna producera bränsleceller med en kapacitet på mer än en gigawatt per år, vilket motsvarar en årsomsättning på flera miljarder kronor, säger Tore Enger.

Våra bränsleceller kan användas på stora fartryg och andra kraftiga applikationer som behöver elektricitet för att driva en motor. De kan därför också användas för att förse byggarbetsplatsernas maskiner med den ström som behövs. Byggandet av vägar, tunnlar, broar och annan transportinfrastruktur har hittills i hög grad varit beroende av diesel som drivmedel. Det är inte i enlighet med målen i Parisavtalet och det är dags att göra något åt detta.

Den norska regeringen skärpte tonen mot klimatbelastning tidigare i år. Det gällde inte minst transportsektorns byggarbetsplatser där målsättningen nu är att de ska vara fossilfria före år 2025. För att nå dit används både morot och piska. Exempelvis utlovas stöd till intressanta pilotprojekt parallellt med att det kommer att ställas krav på klimatanpassade lösningar vid offentliga upphandlingar.

Vi har ambitiösa hållbarhetsmål i Implenia för vår verksamhet och vi stöder fullt ut denj norska regeringens mål om att alla byggarbetsplatser i transportsektorn ska vara fossilfria före 2025. Samarbetet med Teco 2030 är en central del av vår strategiska plan för att bidra till att detta mål uppfylls, säger Audun Aaland, vd i Implenia Norge.

Implenias norska bolag ska tillsammans med Teco 2030 utveckla vätebaserade bränsleceller avsedda för byggarbetsplatsens maskiner.

Foto: Teco 2030Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
REPORTAGE: Hon valde att starta eget företag istället för att ta anställning
Kulturhistorisk väg förstärks
Eldriven hjullastare utmanar dieselvariant
REPORTAGE: Nattens drottning kör grävlastare
Exklusiv intervju: Med egen taktik vill Holmens vd vinna matchen
REPORTAGE: Glada amatörer bakom spakarna!
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Food Supply SE
Framtidens Bygg
Entreprenad
Dagens Handel
Fri Köpenskap
Habit
Verkstäderna
Motor-Magasinet
NTT Woodnet
Process Nordic
Rent
RT-Forum
MedTech Magazine
Kemivärlden Biotech
Life Science Sweden
RS & FastFood
Skydd & Säkerhet
Plastforum SE
Recycling
Packnet
UochD
Transportnet

Sänd till en kollega

0.156