23948sdkhjf

Ny teknik banar väg för cirkulär textilbransch

Wargön Innovation har invigt sin nya fiberscanner, en nyutvecklad teknik för automatisk textilsortering som tros bli en viktig del i framtidens hållbara textilbransch.

Wargön Innovation är Nordens enda test- och utvecklingsanläggning för textilsortering som sorterar både för återbruk, redesign och återvinning. I anläggningen i Vänersborgs kommun har den nya fiberscannern installerats och den är ett viktigt steg för att öka återvinningsmöjligheterna för textila material.

– Det kommer att bli oerhört viktigt med en storskalig effektiv sortering såsom den som testas på Wargön, både för återbruk och på fibernivå. Det blir ännu mer aktuellt inför införandet av det nya textila producentansvaret 2024, säger Cecilia Tall, generalsekreterare vid TEKO, Sveriges Textil- och Modeföretag, och en av ledamöterna i regeringens samverkansprogram för näringslivets klimatomställning och har varit med i expertgruppen för producentansvarsutredningen.

Fiberscannern, även kallad Fibersort, använder NIR-teknologi för att automatiskt sortera textilier utifrån färg, mönster och material-innehåll, exempelvis hur mycket bomull, akryl och polyester de innehåller, något som det mänskliga ögat inte kan upptäcka.

– Fibersort ökar möjligheterna att utveckla textilflöden för både återbruk, redesign och materialåtervinning, något som krävs om allt material ska kunna tas om hand i framtiden, säger Susanne Eriksson, projektledare på Wargön Innovation.

Fibersorten används också för att entreprenörer, lokalt och regionalt, ska kunna utveckla nya produkter av uttjänta kläder eller återvinna textilier.

– En automatiserad lösning för sortering av textiler är både intressant och viktigt ur ett hållbarhetsperspektiv. Här kan forskare, lärare och studenter utforska nya frågor tillsammans med näringslivet och Wargön Innovation, säger Linn Gustavsson, lektor vid Högskolan Väst.

Sorteringsutrustningen med Fibersort-teknologin är uppbyggd inom projektet WargoTex Development och har finansierats via Re:source samt av Sveriges Textil- och modeföretag, TEKO, och Högskolan Väst.

Källa: Pressmeddelande

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
REPORTAGE: Hon valde att starta eget företag istället för att ta anställning
Kulturhistorisk väg förstärks
Eldriven hjullastare utmanar dieselvariant
REPORTAGE: Nattens drottning kör grävlastare
Exklusiv intervju: Med egen taktik vill Holmens vd vinna matchen
REPORTAGE: Glada amatörer bakom spakarna!
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Food Supply SE
Framtidens Bygg
Entreprenad
Dagens Handel
Fri Köpenskap
Habit
Verkstäderna
Motor-Magasinet
NTT Woodnet
Process Nordic
Rent
RT-Forum
MedTech Magazine
Kemivärlden Biotech
Life Science Sweden
RS & FastFood
Skydd & Säkerhet
Plastforum SE
Recycling
Packnet
UochD
Transportnet

Sänd till en kollega

0.094