23948sdkhjf

Caterpillars klassiker i ny tappning

Ny motor, ny hytt, ny skopa och nya funktioner när Caterpillars bästsäljare kommer i en uppgraderad version

Gruvlastaren Cat 992 har funnits i över 50 år, enligt Caterpillar är det en omtyckt modell –  den mest sålda gruvlastaren genom tiderna.

Nu kommer tungviktaren i en ny version – Next generation – och enligt Caterpillars svenska återförsäljare Zeppelin visar fältprover att nya Cat 992 behöver färre lastcykler för att lasta en 90-tons gruvtruck jämfört med föregångaren Cat 992K, och att den därför har upp till 48 procent högre nyttolast- och bränsleeffektivitet.

Maskinen ska också ge 9,5 procent mer dragkraft under skopfyllning och upp till 20 procent mer brytkraft, något som uppges förbättra produktiviteten.

Enligt Zeppelin är lastningen effektivare än tidigare, tack vare lyftarmarnas utformning, ett nytt och optimerat Z-länkage som dels ska ge bättre brytkraft och högre maskinkapacitet.

Enligt pressmeddelandet är det flera olika faktorer som lett fram till de förbättrade resultaten.

Till att börja med har maskinen fått en ny motor (steg V Cat C32B) och en uppdaterad drivlina med förbättrad transmission, uppgraderade axlar och ny slutväxel.

Nya tekniska funktioner ska också ha spelat en viktig roll.

Zeppelin lyfter till exempel fram att det nu finns  ett ”on-demand”-gasläge som ska optimera både lastningen och bränsleeffektiviteten utan att bromsa produktionen.

Ny automatiserad teknik uppges säkerställa att att hjullastaren har full kontroll och bibehåller en jämn hastighet vid planering utan att maskinen använder onödig kraft.

New Autodig är ett nytt tillval som uppges automatisera flera viktiga moment i skopfyllningscykeln. Enligt Zeppelin ska funktionen förbättra produktiviteten och effektiviteten och minska däckslitaget.

Det finns också en antislirningsfunktion som känner av och anpassar dragkraften.

Andra funktioner som fokuserar på greppet är  ”Tire set function” och ”Lift stall prevention”. Dessa ska känna av när hjullastaren får kontakt med materialupplaget, se till att att maskinen får ett bra grepp mot marken och ge maximal dragkraft och styrka i hydrauliken för att effektivt lyfta skopan genom materialet utan att ägna onödig tid i högen, förklarar Zeppelin.

Ett annat nytt tillval är ”Payload Overload Prevention”, som ska hålla koll på överlast. Om överlastningsvärdet överskrids ska denna funktion se till att hjullastaren inte kan höja lyftarmarna eller att lyfthastigheten begränsas.

”Operator coaching” är en funktion som ska ge föraren feedback både på körningen och på användningstekniken, så att han eller hon kan göra ett ännu bättre jobb, till exempel genom att köra kortare sträckor, låta skopan tränga in i högen på ett bättre sätt eller minska lyfthöjden vid tömning.

Hjullastaren har också fått en ny skopa, med längre, starkare och större skopbotten.

Enligt Zeppelin innebär detta att skopan kan fyllas med tio procent mer material än tidigare, den nya utformningen ska också förbättra sikten ut mot materialhögen.

Den nya 992:an har dessutom fått en ny hytt.

25 procent mer glas i den höga vindrutan ska ge tio procent större sikt, och benutrymmet har ökats med 50 procent. Det ska därmed finnas betydligt mer plats för alla förarknän, noterar Zeppelin

I hytten finns också elektrohydrauliska spakar, två tiotums färg-LED-skärmar som visar maskinstyrnings- och driftsfunktioner och en separat åttatums färgskärm som visar bilden från hjullastarens bakåtriktade kamera.

Zeppelin tillägger att kameran uppgraderas med objektdetektering som tillval.

De flesta av servicepunkterna är samlade på maskinens vänstra sida. Där finns också bränsletankarna. Vätskebehållarna kan nås från marknivå och filtren ska vara organiserade så att de är enkla att byta.

Huvudkomponenterna har dessutom fått en förlängd livslängd , enligt pressmeddelandet har intervallet för planerade komponentbyten förlängts med 20 procent.

Allt detta ska sammantaget leda till tio procent längre underhållskostnader, hävdar Zeppelin.

Företaget lyfter också fram att Z-länkagets tappar smörjs automatiskt och att det ska vara lätt att rengöra fönsterrutorna tack vare plattformen utanför hytten.

Stilleståndestiden ska kortas tack vare bättre filtrering av hydraulsystemet och prognostisering av maskinens hydraulpump, uppger Zeppelin.

Det ska också vara enkelt att planera in maskinservice eftersom det går att se den återstående livslängden för motorns luftfilter.

Den nya lastmaskinen finns i två versioner: en standardlyftande, som har en kapacitet på 23,1 ton vid arbete med bergmaterial, och 27,2 ton vid lösare material, samt en höglyftande.

Cat  992, Produktspecifikationer:

Motor

Cat C32B

Nettoeffekt – SAE J1349 @ 1,750 rpm, kW (hk)

607 (814)

Nettoeffekt – SAE J1349 @ 1,750 rpm, kW (hk)

614 (823)

Arbetsvikt – kg

105 882

Skopans kapacitet i kubik, m3

11.5  –  24.5

Nominell nyttolast – standardlyftande utförande, ton

23.1 – 27.2

Nominell nyttolast – höglyftande utförande, ton

20.4  –  25

Källa: Zeppelin Sverige