23948sdkhjf

Betongval gav kraftigt minskade utsläpp

Mer än 200 000 kg koldioxidutsläpp kunde undvikas genom valet av en mer miljöanpassad betong. Det hävdar Peab efter utbyggnaden av Julas centrallager i Skara.

Julas centrallager i Skara beskrivs som norra Europas största. I januari 2020 fick Peab uppdraget att komplettera lagrets cirka 150 000 kvadratmeter med ytterligare 27 500.

Redan från början var inställningen att begränsa utsläppen av koldioxid så mycket det bara gick. Inte minst fokuserades på material och transporter.

Ett lyckat sammanträffande var att Peabs dotterbolag Swerock slog upp portarna till sin nya betongfabrik bara ett stenkast från Julas lager i anslutning till byggstarten. Därmed fanns en förutsättning för att hålla transporterna på en angenämt låg nivå.

Dessutom tillverkar fabriken betong med lägre klimatpåverkan genom användning av alternativa bindemedel. Skillnaden jämfört med traditionell betong är att en del av cementen, som står för 90 procent av betongens klimatpåverkan, ersätts med slagg från stålindustrin.

Med den här betongen kunde vi enkelt minska projektets koldioxidutsläpp utan att göra avkall på kvaliteten, hävdar Peabs arbetschef Fredrik Gustafsson.

I det här projektet skulle vi gjuta totalt 6 000 kubikmeter betong. Genom att använda den nya betongen minskade vi koldioxidutsläppen med över 200 000 kg jämfört med traditionell betong. Det motsvarar cirka 5 330 bilresor tur och retur mellan Julas centrallager i Skara och centrala Göteborg, säger Fredrik Gustafsson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.113