23948sdkhjf

ABB och Hitachi i samarbete för elektrifierade gruvmaskiner

I mer än 130 år har ABB varit verksamt inom gruvnäringen. Nu strävar företaget efter ett intensifierat samarbete med teknikföretag och tillverkare av gruvmaskiner. Närmast på tur står ett samarbete med Hitachi om elektrifiering av tunga gruvmaskiner.

ABB och Hitachi Construction Machinery har i ett så kallat Memorandum of Understanding kommit överens om att dela på kunskap och tillsammans hitta lösningar som kan påskynda utvecklingen av nya utsläppsreducerande system med elektrifiering och automatisering inom gruvnäringen.

– Vi är redo att arbeta mer med OEM-företag för att skapa en gemensam strategi för marknaden och genom strategiskt samarbete tillhandahålla lösningar som kan möjliggöra ett samhälle med låga koldioxidutsläpp och göra gruvdriften mer ansvarsfull. Ny teknik som minskar utsläpp kan omvandla den energiintensiva gruvindustrin till att uppnå en ännu mer produktiv, men också hållbar, framtid, säger Joachim Braun, chef för ABB:s division Process Industries

Under 130 år har ABB levererat en mängd olika lösningar till gruvnäringen, på senare tid har det till stor del handlat om elektrifiering, automation och digitalisering.

För närvarande utlovas bland annat en bred palett med digitala applikationer som kan integreras med befintlig utrustning och teknik. Enligt företaget drar redan i dag anriknings- och underjordsgruvor över hela världen nytta av tekniken som utlovas förbättra såväl energieffektivitet som produktivitet

– I dag är våra kunders utmaning att elektrifiera gruvtruckar och tiden för förändring är nu. Men ingen kan uppnå denna omvandling ensam. Samarbete för nya lösningar med OEM- och gruvföretag behövs för att framgångsrikt integrera elektrifiering i gruvor, säger Max Luedtke, ABB:s globala chef för gruvdrift.

Sonosuke Ishii, vd för Hitachis Mining Group, menar att samarbetet kommer att göra det möjligt för de två företagen att arbeta mer effektivt för att uppnå en gemensam vision för gruvdrift. Det handlar då bland annat om att utveckla och leverera teknik och system för gruvindustrin som är både effektivare och mer miljöanpassade än i dag.