23948sdkhjf

Mobila covid-tester på YIT-byggen

Finska YIT har inlett ett samarbete med den privata vårdgivaren Mehiläinen som vid behov kan anropas och snabbt vara på plats på en byggarbetsplats för att genomföra covid-tester på den personal som vistas på arbetsplatsen.

Leveranstidningen Entreprenad har tidigare berättat om att YIT använder hundar för att snabbt spåra eventuell covid-smitta på en del av företagets byggarbetsplatser. Företaget har redan konstaterat att hundarna gör sig jobb väldigt väl och nyligen gavs också prov på vad som händer vid en mer omfattande smittspridning.

Läs mer om hundarnas arbete här.

Företaget har inlett ett samarbete med den privata vårdgivaren Mehiläinen och för bara några dagar sedan testades för första gången en mobil station för PCR-testning på en av byggarbetsplatserna.

På torsdagen konstaterade hundarna covid-smitta på en byggarbetsplats i Helsingfors. De begagnade ansiktsmasker som hundarna har kontakt med är anonyma, men redan på måndagen var den mobila teststationen på plats på arbetsplatsen, förberedd för masstestning. Stationen består av ett fordon där testerna görs och ett tält där proverna sparas. Mehiläinen ska efter provtagning ge svar inom sex timmar.

I det aktuella fallet bekräftades hundarnas analys och arbetsplatsen kunde snabbt stängas ner och smittspårning sättas igång.

Hundarna får jobba med anonyma ansiktsmasker och om de markerar maskerna som positiva anser vi det befogat att reagera utan dröjsmål. Med snabba åtgärder vill vi tillsammans med våra samarbetspartners bekämpa covid-19 och bidra till att de som arbetar på platsen kan hålla sig både friska och säkra, säger företagets HR-ansvarige Pii Raulo.

Målet är att utveckla en snabb och effektiv modell för testningen som passar större byggarbetsplatser och som på kort tid kan göras tillgänglig för anställda, även med olika arbetsgivare.

Vi tar proverna enligt det schema vi kommit överens om och lämnar provsvaren så snart vi kan. Vi kan också identifiera olika varianter av viruset, säger Johanna Asklöf Mehiläinen.

Pii Raulo hoppas på att företagets erfarenheter efter hand ska komma till nytta även i andra företag och organisationer.

Vi ser fram mot att dela de erfarenheter vi får av att använda hundar för att hitta covid-19.smittade personer och av den mobila testningen med såväl myndigheter som byggföretag och andra som kan vara intresserade. Jag hoppas att erfarenheterna också kan bli användbara till exempel vid planeringen av vaccinering, säger Pii Raulo.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.284