23948sdkhjf

Världens största rivningsrobot

Leveranserna av världens största och mest kraftfulla rivningsrobot ska påbörjas före halvårsskiftet. Detta enligt Brokk som tagit fram två versioner av den nya 900: en för tuff rivning och en med roterande bomsystem lämplig inom exempelvis processindustrin.

Det har hunnit gå cirka tio år sedan det Skellefteåbaserade företaget lanserade Brokk 800, världens då största rivningsrobot. När det nu är dags för en uppdatering utlovas en maskin som erbjuder en effektökning på hela 25 procent utan att avvika märkbart från föregångaren i vare sig storlek eller vikt.

Nykomlingen Brokk 900 har förstärkt konstruktion, förfinade funktioner och det kraftsystem som presenterades under namnet Smartpower för fyra år sedan.

Systemet utlovas kombinera ökad kraft genom ett smart styrsystem och en robust elektronik som ska maximera produktionen och minimera stilleståndstiden. Den nya elektroniken ska också, enligt företaget, maximera kraftpaketens hydrauliska uteffekt och samtidigt öka tillförlitligheten.

Användaren föreslås välja mellan två olika hammare som båda utlovas vara mer kraftfulla än föregångarens.

BHB 1500 väger in på 1 500 kg och slår med en hydraulisk kraft som utlovas vara fullt tillräcklig även för de hårdaste bergmaterialen.

BHB 1300 är något lättare, men samtidigt smidigare och med en högre slagfrekvens, något som passar bättre när det inte handlar om att bearbeta hård granitsten – rivning av betong lyfts fram som passande uppgift.

Givetvis utlovas snabba och enkla redskapsbyten.

Brokk 900 kan också fås med Rotoboom som är framtagen med ett roterande bomsystem för det tuffa arbetet inom processindustrin där åtkomst och precision ofta är viktigare än kraft. Modellen har en 360-graders kontinuerlig bomrotation med manövrering för maximal precision, värmeskyddade komponenter för applikationer inom processindustrin och företagets patenterade värmeskyddade hammare.

Båda versionerna kan fås med såväl el- som dieseldrift. Oavsett driftform har ambitionen varit att en person ska kunna utföra nödvändig service utan tunga lyft. Detta trots maskinens storlek på drygt elva ton.

Leveranserna beräknas komma igång före halvårsskiftet.