23948sdkhjf

Nygamla ägare i Stenteknik

Efter några år i S:t Eriks ägo har nu Stenteknik i Karlstad AB köpts tillbaka av Christoffer Höjer och Per Junghage, som var med och grundade företaget 2006.

Stenteknik var från start inriktat på att använda maskiner vid läggning av marksten på stora ytor. De växte snabbt i början på 2010-talet, och 2014 köptes företaget av betongkoncernen S:t Eriks. Sedan 1 mars är företaget tillbaka i de ursprungliga grundarnas ägo.

– Vi har lärt oss mycket av att vara i den här stora koncernen, men nu är vi sugna på att stå på egna ben igen och fortsätta utveckla företaget, säger Stentekniks vd, Christoffer Höjer, som ser en ljus framtid för såväl maskinlagd marksten som stenläggning av offentliga miljöer.

– E-handeln växer och det byggs många logistikterminaler i hela landet just nu. Den tunga trafiken på terminalerna sliter enormt på underlaget, vilket gör marksten till en lämplig beläggning. Förr var det för dyrt att stenlägga så stora ytor. Men med maskinläggning så talar ekonomin i stället för sten, säger Christoffer Höjer.

Nyligen medverkade Stenteknik vid nya Slussen i Stockholm, och fler stora logistikprojekt är på gång, bland annat en terminal i Södertälje, som börjar stenläggas i april.

– Trenden är att kommuner och beställare vill ha natursten för att det håller över tid och är estetiskt tilltalande. Men få i Sverige är duktiga på naturstensläggning, eftersom det är ett hantverk som kräver stor erfarenhet och fingertoppskänsla. Den kompetensen har vi skaffat från Portugal, som har de duktigaste stensättarna i världen, säger delägaren Per Junghage, affärsområdesansvarig för offentliga miljöer.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

2.505