23948sdkhjf

Ökad dammsäkerhet i Dalälven

NCC har tagit hem två kontrakt som ska förbättra säkerheten och öka livslängden för Fortums vattenkraftsanläggningar i Sverige. Det gäller dels ett ramavtal om reparation och underhåll till och med december 2022 och dels förstärkning av Forshuvuds vattenkraftverk i Borlänge.

Många befarar att vi kommer att drabbas av elbrist i Sverige i framtiden. En åtgärd som kan minska eventuell skadeverkan är att öka kapaciteten i de befintliga vattenkraftverken. I många fall har de varit i drift länge och behöver renoveras.

Det gäller bland annat Forshuvuds nuvarande vattenkraftverk i Dalälven som varit i drift sedan 1990, även om vattenkraft har utvunnits på platsen i ett sekel.

I kraftverkets damm finns fyra dammluckor som behöver bytas ut. Luckorna är cirka 8 x 17 meter stora och väger cirka 100 ton styck. I NCC:s uppdrag ingår att anlägga fångdammar för att torrlägga ytan vid dammluckorna i samband med renoveringen och att gjuta fästen för de nya luckorna.

– Vi har länge samarbetat med Fortum i olika projekt. Att vi kan bedriva det här projektet i samverkan gör att vi tillsammans kan effektivisera arbetet och snabbare hitta lösningar i en komplex verksamhet. Genom de säkerhetshöjande åtgärderna kommer Fortum att säkra driften av Forshuvuds vattenverk för lång tid framöver, säger Kenneth Nilsson, affärsområdeschef för NCC Infrastructure.

Byggandet drar igång nu i mars med färdigställande 2024.

Enligt Toni Kekkinen, chef för vattenkraften på Fortum, är investeringar av det här slaget avgörande för att vattenkraften ska kunna fortsätta vara en hörnsten i svensk fossilfri elförsörjning.

Det sammantagna ordervärdet för de två avtalen anges till ungefär 270 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.089