23948sdkhjf

Spillvattnet från Stora Enso blir fordonsbränsle

Tillverkningen av kopieringspapperet Multicopy kommer inom kort att bidra till produktionen av biobränsle i Sverige. Energibolaget Gasum och Stora Enso kommer tillsammans att omvandla spillvatten till förnybar, grön energi.

Spillvattnet kan vara utmanande att hantera för bruken. De stora mängderna processvatten innehåller organiska ämnen och måste tas om hand. Vid Stora Ensos bruk i Nymölla är vattenreningsanläggningen lika stor som tio fotbollsplaner, och varje bassäng är sju meter djup.

– Vi har undersökt biogas i flera år. När vi först konstaterade att det gick att framställa biogas ur vårt processvatten ville vi använda den för att driva bruket, säger Michael Lindemann,brukschef vid Nymölla bruk.

I takt med att förnybar energi hamnade allt högre på den globala agendan så kom idén att istället kunna sälja biogas. De inledde därför samarbete med Gasum. 

Tanken är att tillverka flytande biogas (liquified biogas, LBG) som har ungefär samma energidensitet som diesel och därför är det ett perfekt bränsle för den tunga transportsektorn. Det främsta målet är att ersätta flytande naturgas (LNG) med LBG.

– LBG är vad vi kallar för ett drop-in-bränsle, det är helt utbytbart mot LNG, förklarar Erik Woode chef för affärsutveckling på Gasum.

LBG-bränslet från Nymölla kommer att förbättra den totala balansen av förnybar energi i Sverige betydligt och står för en 5-procentig ökning av biogasproduktionen. Det räcker för att driva 13 000 bilar i ett år.

LBG-anläggningen förväntas bli helt klar under våren 2021. Kort därefter kommer bruket att börja pumpa vatten, följt av en inkörningsperiod när Gasum justerar driften för full kapacitet.

Så fungerar det

När brukets processvatten körs genom biogasreaktorerna bryts det organiska innehållet ned så att metan bildas. Den här processen minskar mängden organiskt innehåll med upp till 60 procent efter bara 5 timmar i reaktorerna, så att en betydligt mindre mängd behöver bearbetas i reningsverket.

I de höga biogasreaktorerna i Nymölla flyter ett lager speciella mikroorganismer. Ett stabilt flöde av spillvatten underifrån ger de tunga mikroorganismerna mat och håller dem flytande. I den översta delen av tornet sugs metan ut och kyls ned till flytande biogas.

När processen påbörjas i Nymölla anländer lastbilar i snabb takt från hela Europa med sändningar med mikroorganismer från andra reaktorer. När organismerna äter och förökar sig i Nymölla kan de sedan användas för att starta andra reaktorer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11