23948sdkhjf

Ledare: Handla upp med förstånd

Om vi ska klara utbyggnad och underhåll av vår infrastruktur krävs att även offentliga upphandlare ger de som utför jobbet den respekt de förtjänar.

Ingen kan säga annat än att mycket hunnit hända under årets första månad. Brexit har ändrat förutsättningarna för utbyte av varor och tjänster med Storbritannien. Stormningen av kongressen i Washington och installationen av Joe Biden som USA:s 46:e president har fyllt nyhetsmedia över hela världen. En världspolitik i stark förändring lyckades till och med ge covid-19-pandemin en mer undanskymd plats i nyhetsflödet.

I Sverige är krusningarna något mer försynta. Företrädare för olika partier käftar om vilka kommentarer som är största orsakerna till de allt djupare klyftorna i samhället. Nästan lika mycket skiljer åsikterna om prio-ordningen för covid-19-vaccinet.

Det känns lite mer hemtamt i anläggningsbranschen, i synnerhet i en tid när Kung Bore förtvivlat försöker ta konungariket Sverige i besittning. Hans problem inses lätt när det kommer uppgifter om att temperaturen i Sverige vid samma tidpunkt varierar från tio grader plus till 20 grader minus.

Lika stor tycks skillnaden vara mellan utförarna och offentliga upphandlare av exempelvis vintervägunderhåll och vägarbeten rent allmänt. Maskinentreprenörernas senaste konjunkturrapport är skrämmande läsning. Bara sju procent av de som jobbar med snöröjning anser att uppdragen ger rimlig förtjänst. Och då har, enligt rapporten redan hälften av de företag som tidigare sysslat med vinterväghållning valt att sluta med verksamheten.

Dessutom har Trafikverket fått en skarp känga av Riksrevisionen som bestämt sig för att granska Trafikverkets arbete med kostnadskalkyler eftersom upphandlingarna ofta tenderar att bli betydligt dyrare än vad som anges i anbuden i samband med såväl underhåll som nybyggnad.

Nu ifrågasätts även Trafikverkets kompetens som upphandlare av just vägarbeten där såväl fackförbund som entreprenörer – med stöd av Transportstyrelsen – är överens om att sådana ofta görs med livet som insats bland medlemmar och medarbetare. Från Peab kommer exempelvis budskapet att säkerhet och sund konkurrens måste värderas högre än i dag, då fokus ligger på låg kostnad i själva anbudet.

Om vi ska klara utbyggnad och underhåll av vår infrastruktur krävs att även offentliga upphandlare ger de som utför jobbet den respekt de förtjänar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.078