23948sdkhjf

Oväntat få utfärdade drönarkort

Vid årsskiftet ändrades reglerna för flygning ned drönare. Trots att det nu krävs ett drönarkort för drönarflygning hade inte mer än drygt 8 500 drönarkort utfärdats i början av februari. Det är färre än väntat, enligt Transportstyrelsen.

De nya reglerna för drönarflygning har tagits fram med anledning av en förväntad ökning av drönare i luftrummet och gäller i hela EU.

Vi är precis i början av en accelererande ökning av drönaranvändandet. Att ta drönarkortet och registrera sig som drönaranvändare tar inte lång tid eftersom hela processen är digital, säger Rémi Vesvre, ledningsstrateg på Transportstyrelsen.

De prov som drönarpiloter ska gå igenom omfattar grundläggande kunskap om drönarflygningens regler. Registreringen som operatör tar 5–10 minuter och testet tar 30–40 minuter. Registrering kostar 50 kronor per år och drönarkortet kostar 130 kronor och gäller i fem år.

I skrivande stund har 8 539 drönarkort utfärdats i Sverige. Transportstyrelsen räknar med att befintliga drönarpiloter är betydligt fler och att många ännu inte gått igenom de prov som krävs för fortsatt flygning. Närmare 50 procent av de som tagit drönarkort och registrerat sig som operatör är i åldern 40–59 år.

Det indikerar att det i första hand är de professionella drönarpiloterna, de som använder drönare i sitt yrke, som har tagit drönarkortet och registrerat sig. Hobbyflygarna återfinns framförallt i de yngre åldersgrupperna och de flyger i huvudsak i lite varmare väder. Vi tror att vi kommer se en ökning i den målgruppen framåt våren, säger Rémi Vesvre.

Precis som tidigare finns tre grundregler som alltid gäller vid drönarflygning: Man får inte flyga utom synhåll, inte flyga högre än 120 meter (utom i visa fall) och inte flyga på ett sätt som kan vara farligt för andra.

Mer om de nya reglerna kan du läsa här.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.078