23948sdkhjf

Kranpunkten satsar på el- och hybriddrift

Coronapandemin har påverkat hela samhället på många sätt, men alla har inte drabbats lika hårt.

Ett exempel är uthyrningsföretaget Kranpunkten. Enligt ett pressmeddelande var efterfrågan 2020 stabil och man ska ha kunnat bibehålla både lönsamheten och den finansiella stabiliteten.

Företaget anser sig därför ha goda förutsättningar för att driva sitt hållbarhetsarbete framåt –  till exempel kan investeringsplanen för 2021 genomföras som det var tänkt, en plan som uppges vara en viktig del i företagets ”gröna strategi”.

– Det är extra glädjande att vi kan fortsätta enligt plan trots pandemin och behålla ett stort fokus på inköp av maskiner som skapar en så låg miljöpåverkan som möjligt, säger Rikard Jönsson, inköpschef på Kranpunkten, i pressmeddelandet.

Enligt planen ska företaget köpa både teleportrar, bom-, sax- och billiftar under 2021 – totalt är det mer än 200 maskiner som ska införskaffas.

– Merparten av maskinerna drivs med el eller är hybrider. Av de som endast finns med förbränningsmotor, är merparten av miljöklass Euro 6 och kommer att tankas med den fossilfria dieseln HVO100. De första leveranserna är redan på plats och resterande fortsätter komma in under det första halvåret 2021.

Enligt Kranpunkten arbetar man på flera sätt för att minska utsläppen, fasa ut miljö- och hälsofarliga ämnen och minska både energiförbrukningen och avfallsmängden.

Slutmålet uppges vara en helt klimatneutral verksamhet.

– Hur snabbt omställningen kan ske beror också på i vilken takt samhället förändras och ny teknik blir tillgänglig, säger Rikard Jönsson.

Att nå målet kräver också att andra parter ser till att göra sitt, konstaterar han.

– Våra kunders miljö- och affärsmässiga krav på oss blir till krav på våra maskinleverantörer. Därför för vi en nära och tät dialog med ett fåtal noga utvalda maskinleverantörer som delar våra värderingar och tillsammans verkar vi för mer miljömässigt hållbara maskiner.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.093