23948sdkhjf

Landmärke i Göteborg får ny färg

Den som efterlyser arbete på hög nivå får chansen nu när det är dags att handla upp det underhållsarbete som bland annat innebär målning av Eriksbergskranens cirka 110 meter långa tvärbalk, ungefär 80 meter ovanför moder jord.

Just nu pågår upphandling av generalentreprenör för underhåll av Eriksbergskranen i Göteborg. Enligt planerna ska arbetet inledas i april och beräknas vara avslutat i november. I arbetet ingår upp- och nedmontering av byggnadsställningar, målning och plåtarbete, vilket beräknas kosta 50–60 miljoner kronor.

Eriksbergskranen är ett av Göteborgs mest kända landmärken och förklarades som byggnadsminne 2012, något som bland annat ställer stora krav på kontinuerligt underhållsarbete. Senast den sågs över och målades om var 1992, men nu är det dags igen.

Vi kontrollerar Eriksbergskranen kontinuerligt och nu ser vi att en större renovering krävs för att kunna hålla kranen i gott skick inför framtiden. Bland annat kommer hela kranen att målas om eftersom färgen har blekts av tidens tand. Kranen kommer att få en skarpare röd färg när den är färdigmålad, men som helhet kommer vi att bevara kranens utseende, säger Annica Tisell, fastighetschef på Älvstranden Utveckling.

Eriksbergskranen är cirka 80 meter hög och 110 meter bred och stod färdig 1969 som en del av Eriksbergs varv. Den användes för montering av fartyg upp till 500 000 ton och var i bruk fram till 1979.

Från början var kranen grön. Under 1990-talet målades den om i en röd-orange färg som bleknat betydligt under de närmare 30 år som passerat sedan dess. Nu ska dock färgen återställas till den nyans den hade efter 1990-talets ommålning.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.125