23948sdkhjf

Helhetskoncept för säkrare bergbultning

Genom att kombinera beprövade Boltec-bultriggar, bergbultar från koncernbolaget New Concept Mining och ett nytt pumpbart resin kan nu Epiroc lansera ett helhetskoncept som utlovas ge säkrare och effektivare bergbultning.

Dagens gruvdrift sker på allt större djup, i berg som tenderar att bli allt mer fragmenterat och därmed i större behov av förstärkning.

Epiroc har fått allt fler förfrågningar från kunder inom gruv- och tunnelbrytningsindustrin som därför efterfrågar integrerade bergbultningslösningar där en och samma leverantör står för hela bultningskedjan. Bedömningen är att den typen av lösningar dels ökar kontrollen över maskin- och personsäkerheten och dels ökar såväl produktivitet som lönsamhet.

Epiroc menar att företaget nu är först med att lansera en komplett helhetslösning för bergbultning. Det har uppnåtts genom att företagets beprövade Boltec-bultriggar och bergbultar från koncernbolaget New Concept Mining kompletterats med ett nytt pumpbart resin som utvecklats speciellt för Epiroc tillsammans med Weber Mining.

Materialet som kallas Potentia Thixo har tagits fram för automatiserad bultning och är ett tvåkomponents resin bestående av ett silikat och ett resin. Den geléliknande blandningen injiceras genom självborrande bultar och ska fylla utrymmet mellan bult och borrhål.

Resinvolymen kan justeras, vilket ska säkerställa att bulten är helt inkapslad och korrosionsskyddad. Därutöver utlovas hög tillförlitlighet tack vare den repeterbarhet som uppnås med en automatiserad process.

Som komplett leverantör av riggar, bultar och pumpbart resin har vi nu en fantastisk möjlighet att optimera systemet för att möta kundens krav på bergförstärkning, säger Epiroc Sveriges affärsområdeschef för underjord Per Holmberg.

För användare väntar, enligt leverantören, snabbare och enklare installationsprocess, högre produktivitet och mindre stopp samt en brinningstid för pumpbart resin som är kortare än för traditionellt cement.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.078