23948sdkhjf

ABB automatiserar ICA:s centrallager

För två år sedan beslutade ICA att investera i en helt ny robotpark, då styrsystemet och mekaniken i de äldre robotarna började närma sig slutet av sin livslängd. Nu har gamla robotar ersatts med den senaste tekniken från ABB.

Inne på ICA:s kyllager i Västerås arbetar åtta ABB-robotar av modell IRB 6700 taktfast. Låda efter låda med köttfärs lyfts från transportbandet för att sorteras butiksvis. I centrallagret arbetar över 1 000 medarbetare 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan, och det är delen som hanterar sortering av vacuumförpackat kött som nu blivit helautomatiserad.

De äldre robotarna har haft en bekymmersfri drift. Vi har haft ett servicetillfälle per år och det har räckt alldeles utmärkt. Men produkter går ur tiden vare sig man vill eller inte, och vi byter robotarna för att bibehålla hög tillgänglighet på anläggningen. Att vi samtidigt får in den senaste ABB-produkten känns bra, säger Mika Lilleberg, teknisk chef på ICA Sverige.

Tanken med de nya ABB-robotarna är att de ska borga för hög tillgänglighet – både idag och i framtiden.

Syftet med att ha en robotiserad maskinpark är dels att vi vill ha en fullautomatisk sorteringsanläggning, dels att vi får en bättre arbetsmiljö utan repetitiva arbetsmoment och tunga lyft, säger Mika.

Robotbytet har i huvudsak skett under 2020. Efter att den första roboten provgått utan problem i ett halvår, installerades övriga robotar två i taget med en veckas mellanrum. Bytet planerades så att det kunde genomföras under pågående produktion.

Bytet har gått väldigt smärtfritt. Det har inte haft någon påverkan på anläggningen över huvud taget. Nu räknar vi med färre driftstörningar i framtiden och vi har även möjlighet att rampa upp produktionen ifall vi skulle behöva det.

Per Lindblom, servicechef på Robotics & Discrete Automation hos ABB i Sverige, tillägger:

Vi på ABB är väldigt stolta och glada över att ha en sådan här fin referens med robotar hos ICA och att vi har fått förtroendet att säkerställa en uppgradering till den senaste robottekniken, så att ICA kan fortsätta med sin problemfria produktion.

De nya IRB 6700-robotarna från ABB är nu i full drift på ICA-lagret, och nu ser ICA sin verksamhet som framtidssäkrad med bra arbetsmiljö och hög tillgänglighet i produktionen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.094