23948sdkhjf

Färre maskin- och traktorstölder

Antalet efterlysta entreprenadmaskiner, redskap och traktorer minskade med elva procent under 2020 jämfört med 2019. Anledningen tros vara stängda gränser i samband med pandemin under delar av året.

Vi vet av erfarenhet att en stor del av de entreprenadmaskiner och traktorer som stjäls i Sverige fraktas österut. I samband med att flera grannländer stängde gränserna under andra kvartalet 2020 till följd av pandemin blev det svårare att föra ut stöldgods ur landet. Det bidrog sannolikt till den minskning av stölderna som vi såg under våren och sommaren. Det är dock oroväckande att stölderna började öka igen under slutet av året, säger Torbjörn Serrander, utredningsinspektör på Larmtjänst.

Under 2020 efterlystes sammantaget 160 entreprenadmaskiner, 39 redskap – exempelvis markvibratorer och utrustning för satellitnavigering – samt 53 traktorer. För entreprenadmaskiner och redskap innebär det en marginell ökning jämfört med 2019. Däremot minskade efterlysningarna av traktorer med så mycket som 34 procent jämfört med 2019. sammantaget innebär det en minskning med elva procent jämfört med föregående år.

Av de 199 efterlysta maskinerna/redskapen har 48 återfunnits. Det innebär att 75 procent fortfarande är borta. Däremot har 25 efterlysta traktorer återfunnits under året. Det innebär att lite mer än hälften av traktorerna fortfarande är borta. Bedömningen är att en stor del av de maskiner som inte återfunnits lämnat Sverige trots pandemi och periodvis stängda gränser.

Stölderna är vanligast i de tre storstadsregionerna där det också finns omfattande hamnverksamhet. Bland entreprenadmaskiner/redskap dominerar Stockholms län stort följt av Skåne och Västra Götaland. För traktorerna ligger Västra Götaland i topp före Skåne och Stockholm.

Det verkar också som om marknaden för stulna maskiner är förhållandevis kräsen, dels rör det sig huvudsakligen om maskiner tillverkade 2015 och senare, dels är det maskiner av tillverkare med stark position i såväl Sverige som utomlands.

Allra populärast är Volvo som toppar listan överlägset. På entreprenadmaskinsidan följer sedan Caterpillar, Avant, JCB och Kramer. Bland traktorerna ligger John Deere och Massey Ferguson i topp följda av BM-Volvo, New Holland och Ford.

Mest attraktiva maskinmodell är hjullastare med 63 efterlysningar, traktor 53, bandgrävare 37, hjulgrävare 15 och kompaktlastare 14.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.125