23948sdkhjf

Caterpillars nya tungviktare

Caterpillars tre tyngsta bandgrävare finns nu i Next Generation. – Det går redan nu att beställa de nya maskinerna och de första enheterna är redan på väg till Sverige.

2017 lanserade Caterpillar Next Generationmaskinerna. Först ut var maskinjättens modeller i 20-tonsklassen, sedan dess har Next generationfamiljen fått allt fler medlemmar.

Nu är det dags för en riktigt tung trio: Cat 352, Cat374 och Cat 395 – Caterpillars tyngsta bandgrävare.

När de nu gör Cat 336 och 340 sällskap innebär det också att alla Caterpillars större grävmaskiner finns i Next Generation och maskinerna är redan på väg till våra breddgrader.

– Det går redan nu att beställa de nya maskinerna och de första enheterna är redan på väg till Sverige för leverans till de första kunderna, säger Fredrik Forsman, produktchef för stora bandgrävmaskiner vid Zeppelin Sverige, i ett pressmeddelande.

Cat 352, Cat 374 och Cat 395 har en matchvikt på 50-95 ton och uppges vara lämpade för riktigt tuffa uppdrag, till exempel i gruvor, täkter eller på infrastrukturprojekt.

– När maskinerna blir en del av Next Generation tar de säkerhet, effektivitet och ”ease of use” till en helt ny nivå i den här tunga storleksklassen, säger Fredrik Forsman.

När de nu går från F till Next Generation utlovar Caterpillar bränslesnåla maskiner med ökad kraft, god ergonomi, minskade utsläpp och låga underhållskostnader.

Cat 352 uppges till exempel vara upp till 45 procent mer produktionseffektiv än den tidigare F-modellen, alla maskinerna ska dra upp till tio procent mindre bränsle och underhållskostnaderna för Cat 374 och Cat 395 ska ha reducerats med upp till 20 procent.

Maskinerna utlovas också vara robustare än tidigare modeller, bland annat tack vare  ökad dimensionering i undervagnarna, ramverken, banden och bandrullarna – både tapparna, axlarna, cylindrarna samt bommarnas och stickornas under- och sidoplåtar ska också ha förstärkts, uppger Zeppelin Sverige.

– Totalt sett räknar Caterpillar att tåligheten och slitstyrkan ska ha fördubblats vilket betyder ännu bättre driftsäkerhet, ökad livslängd och att mer kraft och större redskap kan användas, säger Fredrik Forsman.

Zeppelin Sverige lyfter också fram att Cat 374 och Cat 395 har fått samma hydrostatiska svängkrets som finns på Caterpillars stora gruvgrävmaskiner.

Kretsen ska återvinna energin i svängbromsen och hantera cylinderoljeflödet separat, något som enligt Zeppelin Sverige ska ge en högre driftseffektivitet och mjukare körning.

Tre driftslägen finns: ”Power”, som ska ge maximal effekt hela tiden, ”Smart”, som ska matcha motor- och hydraulkraft automatiskt efter de grävförhållanden som råder och därmed minska bränsleförbrukningen och optimera prestandan) samt ”ECO”.

– Motorhastigheten sänks automatiskt när hydraulbehovet minskar, vilket ytterligare minskar bränsleförbrukningen. Driftsläget ställs enkelt in via den stora färgpekskärmen i förarhytten, säger Fredrik Forsman.

För den svenska marknaden är Caterpillars premiumhytt standard. Enligt Zeppelin Sverige är hytten rymlig, ljuddämpad och lätt att ta sig in i, den ska också vibrera betydligt mindre än föregångaren.

I hytten finns som standard en tiotumsskärm, bluetoothradio, reglage som ska vara lättåtkomliga, nyckelfri start och förarunika inställningar.

Zeppelin Sverige noterar också att joystickarna är programmerbara och att stora glaspartier ska innebära god sikt.

Som standard finns också en bakmonterad kamera, fler kameror finns som tillval, det går också att välja till 360-graders birdviewfunktion.

I likhet med övriga Next generationmaskiner har den nya tunga trion fått en hel del funktioner redan från fabrik.

– Det finns ingen annan tillverkare på marknaden som har en sådan här hög nivå på maskinerna i standardutförande som Caterpillar, säger Fredrik Forsman.

Zeppelin Sverige lyfter till exempel fram vågsystemet Cat Payload, som bland annat innebär att varje skopa vägs och som ska minska risken för både överlast och underlast.

Zeppelin Sverige noterar också att maskinerna fått Cat Grade med 2D, som ska ge föraren visuell vägledning via en rörlig animerad skopa och positionsangivelser så att grävarbetet och grävresultatet blir mer exakt.

Cat Grade med 2D kan dessutom enkelt uppgraderas, till exempel till Cat Grade med Advanced 2D eller Cat Grade med 3D, berättar Zeppelin Sverige.

Ett tredje system som finns redan från start är Lift Assist, som ska se till att grävmaskinen inte lyfter för tungt utanför ett säkert arbetsområde, och varna föraren om maskinen är på väg åt ”fel” håll.

Det sensorstyrda säkerhetssystemet E-fence, som ska se till att maskinen inte rör sig utanför vissa fördefinierade punkter, är standard: E-wall ska förhindra att bom, sticka och skopa sträcks ut för långt; E-ceiling ska förhindra manövrering för långt i höjdled; E-swing ska förhindra att grävmaskinen svänger för långt ut åt sidorna och E-floor ska förhindra att man gräver för djupt.

Maskinerna har också fått det automatiska hammarstoppet Auto Hammer Stop som ska hjälpa föraren att förhindra onödigt slitage genom att första varna, om hammaren slagit kontinuerligt i 15 sekunder, och automatiskt slå av hammaren efter 30 sekunder.

Som tillval finns bland annat: Work tool recognition, som automatiskt ska kunna känna igen vilket arbetsverktyg som sitter monterat och justera hydraulsystemet till rätt parametrar för just det verktyget, och Cat PL161 Attachment Locator, en Bluetooth-enhet som ska göra det enklare att snabbt hitta redskap och utrustning.

Fotnot: Caterpillar har också lanserat nya rivningsmaskiner, läs mer om dem här.

FAKTA: CAT 352, CAT 374 samt CAT 395

Modell

CAT 352

CAT 374

CAT 395

Motor

Cat C13

Cat C15

Cat C18

Effekt – kW (hk)

317 (425)

362 (485)

405 (543)

Arbetsvikt, kg

50 100

71 700

94 000

Maximalt grävdjup, mm

7 071

8 570

9 670

Maximal räckvidd på marknivå mm

7 071

13 160

14 710

Maximal lyfthöjd mm

7 407

8430

9 250

Källa: Zeppelin Sverige

Kommentera en artikel (2)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.078