23948sdkhjf

Caterpillars rivare når nya höjder

Att lyfta tungt och högt ska inte vara någon match för Cat 352 UHD och 340 UCH, Caterpillars rivningsmaskiner som nu tagit steget in i Next generation.

Caterpillar slog i veckan på trumman för ett par mer eller mindre nya grävmaskiner speciellt anpassade för rivning – 340 UHD och 352 UHD  (UHD står för Ultra High Demolition).

Maskinerna presenterades på tisdagen på ett virtuellt event direkt från företagets anläggning i Malaga.

Brian Abbott, produktchef för större grävmaskiner förklarade inledningsvis att de två maskinerna är nya medlemmar i Caterpillars Next Generation, med allt vad det innebär av tekniska system och säkerhetslösningar.

Han betonade dock också att de dessutom försetts med flera rivningsspecifika finesser och att stort fokus lagts på säkerheten.

–  Vi inser hur viktig säkerheten är, inte minst för våra rivningskunder.

Fredrik Forsman, produktchef på Caterpillars svenska återförsäljare Zeppelin Sverige tror att båda maskinerna kommer att falla svenska entreprenörer i smaken.

–  340 UHD och 352 UHD är absolut intressanta för den svenska marknaden, säger han i en kommentar.

Han ser stora behov på rivningssidan framöver.

– Det finns många anledningar till att byggnader demonteras och återvinns. Att ersätta befintlig byggnad med en ny kan ibland vara mer ekonomiskt fördelaktigt istället för att renovera och modernisera. I andra fall kan det handla om en trafikled som förändras och byggnader återvinns för att lämna plats. Industrilokaler ersätts med bostadshus. Det är bara några exempel. 

Fredrik Forsman konstaterar att   352 UHD når en höjd på ca 28 meter med verktygsvikt på 3,7 ton och att  340 UHD kommer i två versioner, dels med ett 22-metersaggregat som kan hantera rivningsverktyg med en vikt upp till 3,7 ton, dels med ett 25-metersaggregat för verktyg upp till 3,3 ton.   

– Gemensamt för 340/352 är en undervagn med hydrauliskt variabel spårvidd, säger Fredrik Forsman.   

I indraget transportläge blir undervagnen tre meter bred, i arbetsläge blir bredden fyra meter.

– Detta gör maskinen väldigt stabil under arbete samt enklare att transportera, säger Fredrik Forsman.   

Han noterar också att båda maskinerna är utrustade med elektronisk stabilitetsövervakning där informationen visas tydligt i maskinens monitor, en viktig finess för att kunna arbeta säkert med höjdrivningsaggregat. 

Fredrik Forsman lyfter också fram att hytten är hydrauliskt uppfällbar.

– Föraren får då en komfortabel siktlinje vid arbete på hög höjd.

Rivningshytten har ett tio millimeter tjockt laminerat glas, P5A, samt fogs-galler. Den luftdämpade premiumstolen har värme och kylning som standard, noterar han vidare. 

Fredrik Forsman lyfter också fram att maskinerna har hydrauliskt snabblås på bommen.

– På endast 15 minuter byts höjdrivningsaggregatet mot grävaggregat.

Han noterar också att Cat Payload och Cat Grade är standard och kan användas med grävaggregatet.

Fredrik Forsman tillägger att Cat 352 UHD, i tuff konkurrens, tog hem segern i kategorin Innovation Plant & Equipment vid det årliga världstoppmötet World Demolition Awards 2020 som hölls hösten 2020.

Vid Caterpillars visning lyfte man också fram bättre sikt, bättre belysning, förlängda serviceintervaller, minskad bränsleförbrukning och att joystickarnas knappar kan programmeras, till exempel vad gäller körläge, respons och körmönster.

– Den är maskinen är en ”best”  – den är stabil, snabb och smidig, sade Gilles Ronnet, rivningsexpert på Caterpillar, om 340 UDH.

Han konstaterade också att poängen med att kunna lyfta så tungt och så högt är att industririvning kräver det. Byggnaderna är ofta höga och så stabila att det krävs redskap av en kaliber som innebär att de också är rejält tunga.

Den Japantillverkade 340 UHD uppges redan vara på väg till Europa, enligt Gilles Ronnet, ska den första maskinen anlända till Europa i april.

De första 352-exemplaren har redan kommit till EU, ingen har dock landat i Sverige ännu.

Caterpillar lanserade också snabbkopplingssystemet Hydraulic Connecting S Type, HCS, som ska göra det enklare att snabbt och säkert byta redskap.

– HCS är absolut något för oss, rivningsmaskiner som ofta byter verktyg har stor nytta av det, kommenterar Fredrik Forsman. 

Tack vare HCS ska föraren kunna sitta kvar i maskinen och enkelt byta verktyg, utan att behöva lossa några slangar eller elanslutningar, förklarar han.

–  Allt är integrerat i HCS. Alla anslutningar är väl skyddade inne i fästet. 

Enligt Zeppelin Sverige är HCS tillgängligt för Caterpillars rivningsverktyg, exempelvis sorterings- och demoleringsgripar, pulveriserare, betong- och stålsaxar och hydraulhammare.

Enligt Caterpillar ska grävmaskiner av ungefär samma storlek enklare kunna dela på redskapen om de är lätta att byta och noterade att förarna antagligen blir mer benägna att faktiskt byta om det blir enklare – och då använda de redskap som faktiskt är mest lämpade.

Bas Timmers, global redskapsspecialist på Caterpillar, uppgav på visningen att det finns flera säkerhetslösningar som gör att redskapet alltid ska sitta säkert i kopplingen, även om trycket faller.

Han noterade också att kopplingssystemet fungerar även för grävmaskiner av andra märken och att det ”i en nära framtid” kommer att finnas konfigurationer även för tiltrotatorer.

Fakta Cat 340 UHD

Motor Cat C9.3B

Effekt 232 kW

Vikt 55,5-54.7 ton

Max vikt redskap 3,3 ton/3,7 ton

Max räckvidd 25 meter/22 meter

Max grävdjup 6,01 kubikmeter

Källa: Caterpillar

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

2.65