23948sdkhjf

Årets nya industriutbildningar klara

Myndigheten för Yrkeshögskolan har nu publicerat vilka utbildningar som beviljas att starta hösten 2021. Teknik och tillverkning är ett av de områden som växer mest. 

För tre år sen inleddes en omfattande utbyggnad av yrkeshögskolan. Utbildningsformen skulle på bara några år växa med närmare 50%. När pandemin förra året drabbade den svenska arbetsmarknaden beslutade riksdagen om ytterligare satsningar på yrkeshögskolan och årsramen utökades med 800 miljoner kronor.

– Yrkeshögskolan har en väldigt viktig roll att spela på arbetsmarknaden under de förhållanden som råder. De korta och skräddarsydda utbildningarna ger goda förutsättningar för dem som behöver utveckla sin kompetens eller byta karriär. Det är därför som utbyggnaden av yrkeshögskolan fortsätter, säger Thomas Persson.

Ny har Myndigheten för yrkeshögskolan presenterats vilka ansökningar som beviljas och därmed får ingå i yrkeshögskolan med en första start under hösten 2021.
Antalet platser ökar mest inom områdena:

  • Teknik och tillverkning
  • Hälso- och sjukvård
  • Data/IT
  • Bygg, anläggning och fastighet

Inom området Teknik och tillverkning har totalt 118 ansökningar beviljats. Det rör allt från 3D-printing specialist och Automations- och robotingenjör till Processtekniker - smart industri och Underhållstekniker inom automatiserad tillverkningsindustri. 

Inom området söktets 5670 platser per utbildningsomgång och totalt 21872 platser. 
Av dessa beviljade 3021 platser per utbildningsomgång och total 8723 platser. 
– De beslut vi fattar nu ska möta en mycket föränderlig arbetsmarknad. Vi följer kompetensbehoven nära och vågar prioritera. Skattemedlen ska användas där de behövs mest och till de utbildningar som bäst leder till jobb, säger Thomas Persson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.093