23948sdkhjf

SSAB:s storaffär kan ha fått käppar i hjulet

Enligt anonyma källor kan SSAB:s förvärvsplaner av Tata Steel vara på väg att slopas.

Det började som ett rykte som sedan visade sig vara sant. I november bekräftade SSAB att de haft diskussioner med Tata Steel om att ta över bolagets stålverk i Ijmuiden, Nederländerna, men nu rapporterar Dagens Industri att planerna kan vara på väg att slopas. Enligt anonyma källor till tidningen ska nämligen två av SSAB:s storägare vara skeptiska.

Det rör sig om LKAB:s ordförande Göran Persson och Industrivärdens ordförande Fredrik Lundberg. Industrivärden äger 11,7 procent av SSAB och LKAB äger 10,5 procent.

I det fall ryktet stämmer menar Dagens Industri att en anledning till att storägarna är skeptiska till förvärvet, skulle kunna vara att SSAB:s aktiekurs haft en tydligt sämre utveckling än konkurrenterna. Till exempel har Arcelor Mittal lyft med 50 procent och Salzgitter med 60 procent sedan SSAB bekräftade förvärvsplanerna, medan SSAB:s aktier endast lyft med 15 procent.

Jag tolkar utvecklingen som att investerare i Sverige är missnöjda med det potentiella förvärvet, säger Danske Banks råvaruanalytiker Oskar Lindström till tidningen.

Förutom att aktien potentiellt påverkats av SSAB:s förvärvsplaner, har även annan kritik riktats mot förvärvet där statistik visat att stålverket i Ijmuiden skulle kunna vara en potentiell bov till att boende i närområdet löper ökad risk för att drabbas av cancer. Detta har bolaget dock försvarat sig emot.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.079