23948sdkhjf

Multidockers rekonstruktion fortsätter

Strax före jul ansökte Multidocker, som tillverkar materialhanterare i nära samarbete med Caterpillar, om rekonstruktion. Förutsättningarna för att lyckas bedöms så goda att Norrköpings tingsrätt nu beslutat att den kan fortsätta.

Covid-19-pandemin har slagit hårt mot Norrköpingsbaserade Multidocker Cargo Handling. Enligt företagsledningen har effekterna resulterat i att företaget förlorat ett år av försäljning. Bland annat poängteras att marknaden i stort sett har stått stilla i Nordamerika med utebliven försäljning som följd.

Hårt belastad av såväl leverantörsskulder som skulder till bank och i viss mån även till Skatteverket genom de så kallade coronaanstånden som medgivits under året ställdes därför betalningarna in i slutet av förra året och företaget beviljades rekonstruktion av tingsrätten i Norrköping.

Vi tar med denna åtgärd ansvar för den uppkomna situationen och vår ambition är att tillse att alla våra leveranser, såväl inneliggande som framtida, kan genomföras i tid. Syftet med rekonstruktionen är att säkra Multidockers fortsatta drift och därmed också behålla våra duktiga medarbetare samt trogna kunder och leverantörer, säger Percy Österström, företagets grundare och styrelseordförande.

Marcus Wenner vid Svensk Företagsrekonstruktion, som utsetts till rekonstruktör, menar att Multidocker är ett mycket intressant företag som drabbats av ett tillfälligt betalningsproblem.

– De stora kostnaderna som bolaget har burit, vilket resulterat i stora förluster, är till stor del borta från verksamheten. För att snabbt ta sig ur dagens situation, säkra framtida investeringar och öka sin försäljning, så kommer vi så snart som möjligt arbeta fram ett ackordsförslag i vilket fordringsägarna kommer kunna få betalt av delar av de skulder som bolaget har. Som jag ser det finns det goda förutsättningar för att lyckas med en företagsrekonstruktion. Eftersom det redan finns en tydlig handlingsplan och den till delar är genomförd så tror jag att det kommer bli en förhållandevis snabb och framgångsrik process, säger Marcus Wenner.

Den uppfattningen delas uppenbarligen av Norrköpings tingsrätt som i samband med borgenärssammanträdet 7 januari beslutade att företagsrekonstruktionen kan fortsätta.

Ett tecken på att situationen kan vara på väg att förbättras är det avtal om försäljning av en Multidocker CH1100 för drygt åtta miljoner kronor som nyligen tecknades med en amerikansk återförsäljare.

Det är glädjande att den amerikanska marknaden nu börjar återhämta sig trots pandemin som under året lagt locket på mer eller mindre. Den här affären är viktig och det är glädjande att notera det ökande intresset, säger Jan Håkansson, som trätt in som tillförordnad vd efter Maria Bogren som lämnade vd-stolen vid månadsskiftet november-december.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.093