23948sdkhjf

”Lugn” plog för ojämna vägar

En ny modulbyggd snöplog för svart väg ska kunna ploga rent även på ojämna vägbanor.

Plogtillverkaren Mählers uppger att traditionella snöplogar med stålskär som följer plogens linje kan få problem när vägbanan är ojämn. Snömodd och slask kan då åka in under skäret, som rider på den högsta punkten –  och bli kvar där.

Enligt Mählers ökar också risken för modd- och vattenplaning, skäret kan också slitas ojämnt.

Företaget har därför tagit fram en ny modulbyggd plog, som ska klara av att ploga rent även på ojämnt underlag: DPM, (Diagonalplog Modul).

–  Jag kan också tänka mig att de som har hinder som refuger och annat att runda kommer gilla sidoförskjutningen, säger Mählers testpilot Frida Östman som kör för Fjällsjö Åkeri AB, i ett pressmeddelande.

Enligt Mählers ger ett nyutvecklat parallellogram en följsam gång, företaget lyfter också fram flexibla skärhållare och individuellt upphängda moddskärskassetter som ska göra det möjligt att ploga rent även på ojämna vägbanor.

DPM har en svängfunktion på +- 40 grader. Enligt Mählers kan plogen också extrautrustas med en sidoförskjutningsfunktion på +- 400 millimeter åt vardera håll, plogbredden ska därmed kunna ökas genom att föraren skjuter ut frontplogen så att den linjerar med sidoplogen.

Den nya plogen finns i tre bredder: 3 700, 4 000 och 4 300 millimeter och enligt Mählers innebär modulkonstruktionen att man med samma stomme kan få en diagonalplog med mantel i plåt alternativt plast, den kan också byggas som en kombinationsplog/fjärilsplog som kastar snön lika bra åt höger som åt vänster.

–  De utbytbara gummielementen som håller stålen går att anpassa exakt till den typ av väg och förhållanden man har och på det sättet går det att få en ”lugn” plog som inte hoppar över ojämnheterna, säger Frida Östman.

Enligt Mählers håller DPM samma höga säkerhetsstandard som företagets övriga plogar, med fjädrande och utlösande skärhållare som viker bakåt vid påkörning av fast hinder i vägbanan.

Plogen har testats under vintern 2019/2020 och finns nu i serieproduktion.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.095