23948sdkhjf

Swecem tar Merit till Trollhättan

Swecem etablerar en lagringssilo med kapacitet på cirka 700 ton i Trollhättan för Merit. Därmed får även västra Götaland snabb tillgång till ett bindemedel gjort på slagg från stålproduktion som kan ersätta cement vid tillverkning av betong.

– Att ersätta cement med Merit är bättre för miljön, men ger också många tekniska fördelar vid betongtillverkning. Genom etableringen av en silo i Trollhättan ökar möjligheten för betongproducenter i västra Götaland att tillverka betong med lägre klimatpåverkan, säger Ludwig Zetterström, vd på Swecem.

Företagets logistikchef Henrik Palmkvist menar att ett lagerställe i Trollhättan även optimerar Swecems transporter med lastbil.

– Transporterna till Trollhättan kommer att ske via så kallad returfrakt från Oxelösund där Merit tillverkas. Detta innebär en mer optimerad logistikkedja som även innebär att vi blir heltäckande i Sverige för leverans av Merit, säger han.

Förutom i Trollhättan finns Merit-terminaler i Helsingborg, Oxelösund och från sommaren 2021 även i Skellefteå.

– Vår målsättning är att det om tio år ska finnas helt klimatneutral betong på den svenska marknaden och att all betong i Sverige ska vara klimatneutral år 2045. Genom att använda slagg från stålproduktion i samband med betongtillverkning bidrar vi även till minskat brytande av kalksten, säger Ludwig Zetterström.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.079