23948sdkhjf

Konkurserna skjuter fart – men inte inom bygg

Sedan i våras har det varit en positiv trend med en nedgång i antalet företagskonkurser i Sverige. Enligt UC har den trenden nu brutits – transportbranschen ökar exempelvis med hela 26 procent i november. Byggindustrin fortsätter dock minska – dock på en hög nivå.

Under 2020 såg vi kraftiga konkursökningar inom vissa branscher under mars, april och maj. Då gick många redan svaga bolag i konkurs. Fram tills i dag har vi sett en återhämtning bland konkurserna, men nu tycks den positiva trenden vara över. Även om läget är tufft just får vi inte glömma att pandemins ekonomiska effekter har begränsats till relativt få branscher. Ekonomin som helhet har klarat sig ganska bra. Exportindustrin och tjänstesektorn går förhållandevis bra och stödpaketen verkar ha hjälpt företagen, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Statistiken för november månad indikerar ett tydligt trendbrott. Efter ett halvår med positiv konkursutveckling ökar nu konkurserna inom hårt utsatta branscher, däribland hotell- och restaurang (12 procent), transport (26 procent) och partihandeln (16 procent). Konkurserna inom byggindustrin samt detaljhandeln minskar dock. Trots trendbrottet hamnar dock de sammantagna konkurserna under november fyra procent lägre än under samma månad förra året, enligt UC:s statistik.

Helt klart är att julen inte kommer att likna något vi tidigare upplevt. Restauranger kommer att drabbas hårt när julborden försvinner. För transportföretagen är det stora skillnader inom gruppen.

Transportbranschen gynnas av att vi e-handlar och beställer paket i allt högre grad. Men branschen innehåller också mindre taxiåkare anslutna till en växel. De företagen har svårt att skära i kostnaderna. När affärsresandet helt har upphört och krogbesöken likaså upplever taxibranschen en mycket svår tid, säger Richard Damberg.

Branscher som däremot står sig bra och har förhållandevis ghoda förutsättningar att stå emot det trendbrott som drabbat andra näringar är detaljhandeln och byggindustrin. Inom byggindustrin minskade konkurserna med tre procent i november, jämfört med samma månad i fjol.

Byggföretagen har inte upplevt någon konkursökning alls under 2020. Boendet har blivit än viktigare under pandemin och många småföretagare inom bygg har haft mycket att göra med om och tillbyggnader hos privatpersoner, säger Richard Damberg.

Månadens omsättningsmässigt två största konkurser hör dock, enligt Creditsafe hemma i byggbranschen. Listan toppas av VBE Byggproduktion i Uppsala följt av KPS Entreprenad i Oskarshamn.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.094