23948sdkhjf

Adventsljusstake i kolossalformat

Det är nu fjärde året som Øresundsbron får fungera som en 203,5 meter hög adventsljusstake. I helgen tändes det första ljuset och varje söndag i advent tänds ytterligare ett ljus för att sprida ljus och julstämning i Öresundsregionen.

Sedan 2017 har ljuset på toppen av Øresundsbron skapats med hjälp av LED-armaturer som monterats runt pylontoppen. Den hemmabyggda adventskonstruktionen används också i år, men kompletteras med såväl ljusdesign från Light Bureau som med den nya brobelysningen.

När pylonerna förvandlas till adventsljus blir de från och med i år belysta med ett annat vitt sken, så att det ännu lite mer efterliknar ett stearinljus och förstärker julkänslan i sundet. Vi dämpar den vita belysningen på toppen för att skapa en veke och ge sken av att ljuslågan brinner ovanför toppen, säger John Alexander Sahlin, kommunikationsansvarig på Øresundsbron.

De LED-lampor som används är aningen för vit-blå, så glaset har målats gul-orange för att ge ett mer glödande och varmare uttryck.

Lamporna i pylonerna är riktade som en tavelbelysning, alltså neråt-inåt pylonen, för att inte störa flygtrafiken till och från Kastrups flygplats.

På varje pylontopp finns 14 LED-spots på 100 watt. Det ger en elförbrukning på 1,4 kWh per pylon i timmen. En kWh kostar cirka 70 danska ören, så när alla fyra pyloner är tända handlar det om en timkostnad på 2,80 danska kronor.

Ljusen brinner samtliga dagar i veckan mellan 15:00 och 09:00.

I år släcks adventsbelysningen redan 23 december. Men i samma stund tänder vi upp för en ny julbelysning, för att fortsätta sprida ljus i regionen, säger John Alexander Sahlin.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.141