23948sdkhjf

Husqvarna stärker inom ytbehandling

Husqvarna stärker sitt erbjudande inom ytbehandling genom att förvärva globalt verksamma Blastrac. Samtidigt har företaget aviserat att den produktion av stora golvslipmaskiner och stoftavskiljare som görs i HTC-fabriken i Söderköping ska flyttas till Bulgarien.

Husqvarnas verksamhet inom ytbehandling står inför stora förändringar. Härom veckan meddelades att den produktion av stora golvslipmaskiner och stoftavskiljare som sker i Söderköping efter förvärvet av HTC:s golvslipningsverksamhet 2017 ska flyttas till företagets anläggning i Bulgarien där en stor del av divisionens produkter redan tillverkas.

Vi arbetar kontinuerligt med att effektivisera och optimera leveranskedjan. Med en optimerad struktur för tillverkning kommer vi att vara i en starkare position för att investera i prioriterade områden som produktinnovation, produktservice samt applikationsstöd och utbildning, säger Stijn Verherstraeten, vice vd för Husqvarna Concrete Surfaces & Floors.

Enligt företaget kommer dock Söderköping även i fortsättningen att vara ett viktigt nav för forskning och utveckling samt utbildning, försäljning och marknadsföring.

Förvärvet av Blastrac är ytterligare ett steg i Husqvarnas omställning av ytbehandlingsverksamheten.

– Förvärvet av Blastrac kompletterar och stärker vår organiska tillväxtambition genom att vi expanderar inom kompletterande ytbehandlingslösningar, säger Henric Andersson, vd och koncernchef för Husqvarna Group.

Blastrac hävdar att företaget bland annat presenterade den första mobila kulblästerrengöringsmaskinen i början av 80-talet. Sedan dess har verksamheten utvecklats avsevärt och omfattar i dag utrustning för att förbereda och underhålla golv och ytor i form av mer än 50 olika egentillverkade ytbehandlingsmaskiner som verkar inom så skiftande tekniker som kulblästring, fräsning, skrapning, slipning och polering samt stoftavskiljning.

Omsättningen för de tolv senaste månaderna anges till cirka 600 miljoner kronor med 380 medarbetare och försäljning i mer än 80 länder.

– Förvärvet möjliggör expansion till befintliga såväl som nya kunder. Dessutom bidrar teamet från Blastrac med omfattande produkt- och marknadsexpertis för dessa kompletterande lösningar, säger Karin Falk, vd för Husqvarna Construction Division.

Ambitionen är att slutföra förvärvet i slutet av 2020 vilket förutsätter godkännande av berörda konkurrensmyndigheter. Överflyttningen av produktionsverksamheten från Söderköping till Ruse i Bulgarien ska vara slutförd under första kvartalet 2021.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.094