23948sdkhjf

Testbana inomhus för självkörande fordon

Världens förmodligen längsta inomhusbana för test av självkörande fordon ska, enligt planerna, stå klar i början av februari 2021 hos testbädden Asta Zero i Hällered utanför Borås.

Testbädden Asta Zero beskrivs som världens första fullskaliga oberoende test- och demonstrationsmiljö för framtida trafiksäkerhet. Verksamheten har växt fram mot bakgrund av att det varje år förolyckas mer än 1,2 miljoner människor världen över i trafikolyckor.

I Hällered, ges möjlighet till tester av exempelvis avancerade säkerhetssystem och deras funktioner i vitt skilda trafikmiljöer och trafiksituationer. Med ägare som Rise och Chalmers erbjuder Asta Zero möjlighet till forskning, utveckling och validering av självkörande och uppkopplade fordon samt den omgivande infrastrukturen.

Ett exempel är att de avancerade kameror och sensorer som krävs för framtida trafiksäkerhetssystem kan använda anläggningen till tester och verifiering i repeterbara ljusförhållanden som motljus och skugga.

Nu tas ytterligare ett steg i utvecklingen genom byggandet av en inomhusbana för testning och provning av självkörande fordon. När banan står klar i början av februari 2021 ska svaret kunna ges på en fråga som sökt ett svar under en tid.

Hur tillhandahåller vi en kontrollerad utomhusmiljö i en miljö som till stor del präglas av regn, snö och mörker under en del av året? Morgondagens trafiksäkerhetssystem kräver enormt mycket provning, vilket innebär arbete dygnet runt, 365 dagar om året. Med vår nya inomhusbana kommer vi att lösa dagsljus och torra vägbanor även klockan 03.00 en natt i november, säger Asta Zeros vd Peter Janevik.

Förmodligen kommer det nya tillskottet att bli världens i sitt slag längsta och största inomhusbana med sin längd på 700 meter och bredd på 40 meter. Den centrala delen på 140 meter kommer att vara 60 meter bred. För att kunna ta emot även större fordon som lastbilar och bussar blir den invändiga takhöjden 4,6 meter.

Satsningen stöds av Västra Götalandsregionens program för hållbara transporter med tio miljoner kronor

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.093