23948sdkhjf

Volvo utvecklar eldriven 14-tonsgrävare

Volvo Construction Equipment tar med hjulgrävaren EX03 ytterligare ett steg i riktning mot mer miljöanpassade byggarbetsplatser. Med företagets första elektriska grävmaskinsprototyp i det medelstora segmentet följer löften om låg ljudnivå, noll avgasutsläpp och sänkt total ägandekostnad.

Prototypen väger in kring 14 ton och baseras på beprövad teknik och produktdesign. Bland annat används ett batteripaket från Volvo Lastvagnar, vilket utlovas ge samma prestandanivå som en dieselmaskin i samma klass.

Denna prototyp är ett viktigt steg framåt i utvecklingen av medelstora elektriska entreprenadmaskiner. Som vårt första elektriska grävmaskinskoncept i mellansegmentet har vi varit snabba med att bygga på och utveckla vår befintliga elektromobilitetsteknik. EX03 har samma kraft och styrka som en dieseldriven maskin i samma storlek, så vi har inte kompromissat på prestandan, säger Inwoo Kim, programchef för avancerad teknik på Volvo CE, som övervakat projektet.

Modellen kan ses som en förlängning av det helelektriska EX02-projektet som presenterades 2017. Medan EX02 fortfarande befinner sig i konceptfasen utan aktuell plan på marknadsiuntroduktion undersöker tillverkaren redan möjligheten att så småningom testa en version av EX03 i kundpiloter.

EX03 kommer att visas på Bauma China som arrangeras i Shanghai 24-27 november, men besökarna på China International Import Expo (CIIE) tidigare i november har redan hunnit stifta bekantskap med nykomlingen.

En innovativ funktion är den videoskärm med tre konfigurationer som är infälld i motvikten.

  • En videoström i realtid från maskinens framsida som gör det möjligt för fordon bakom att tydligt se framåt när man kör på allmänna vägar
  • En textbaserad säkerhetsskärm som varnar arbetare på plats för vänster- och högerrörelse eller backnin.
  • En livestream för säkerhetskommunikation som gör det möjligt för operatören att få ögonkontakt med fotgängare och arbetare, vilket minimerar missförstånd och ökar säkerheten.

Nyfiken på Volvomontern i Shanghai? Gör ett virtuellt besök här.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.111