23948sdkhjf

Smart käft på ny klipp

En ny klipp ska göra det enklare att ta tillvara mer av trädets energi – hela 20 procent sitter i stubben.

Det må se våldsamt ut när en stubbklipp är igång, men ingreppet i naturen blir faktiskt mindre jämfört med traditionell markberedning, hävdar Amas Svenska AB, som nu lanserar en ny klipp från VTN: SC.

Den nya klippen finns i två modeller: SC12 och SC21, och ska passa bärarmaskiner från 15 till 35 ton.

Enligt Amas Svenska är den nya klippen effektivare än sina föregångare, med en smart utformad käft som gör det enkelt att få med sig hela stubben upp, sedan ska man kunna bearbeta ner den till lämplig storlek, så att man lämnar efter sig en fin yta som ger god återväxt, förklarar företaget.

Amas Svenska uppger att 20 procent av trädets energi finns i stubben och att stubbklippning därför är ett bra sätt att ta tillvara mer av hela trädets resurser.

– Man har länge sneglat på potentialen att ta vara på stubbarnas energi, många försök har gjorts med varierad framgång sedan 1970-talet, vi är glada att VTN har utvecklat ett koncept som är effektivt och skonsamt, det är ett välkommet verktyg som stärker oss som leverantör av återvinningsverktyg säger Ulf Dolfei, vd på AMAS Svenska AB, i pressmeddelandet.

  Det är dumt att lämna så mycket som 20 procent av ett träds energi kvar efter avverkning, bioenergi som kan utvinnas och är bättre ur klimatsynpunkt än fossila bränslen säger Magnus Uppsten på AMAS Svenska AB, i samma pressmeddelande.

Amas Svenska lyfter fram att oavsett om man kallar redskapet stubbklipp, stubbskördare eller stubbrytare ska det både skörda, bryta, klippa och flisa stubbarna –  direkt på avverkad mark eller på återvinningen. 

Företaget listar flera fördelar med att skörda stubbar: intäkter till markägaren, enklare och billigare föryngring, att energin från stubbar kan ersätta fossila bränslen, att det är gynnsamt om rötröta.

Den första klippen är redan såld – den gick till Träd och stubbhantering i Väst AB.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.297