23948sdkhjf

Trafikverket hinner inte åtgärda vägarna

Trafikverket varnar för att vägarna blir allt sämre –  och att det  kommer att bli ännu värre om det inte läggs mer pengar  på vägunderhåll.

Trafikverket skriver på sin hemsida att skicket på de svenska vägarna blir allt sämre och att de medel som avsatts för underhåll inte räcker till allt som behöver göras.

Enligt Trafikverket driver detta kostnader på sikt, och underhållet blir också mindre effektivt.

– Det ser olika ut på olika typer av vägar. Under en tid har vi framförallt behövt prioritera de högtrafikerade vägarna. Skicket på det lågtrafikerade vägnätet har försämrats under flera år. Nu ser vi att också de högtrafikerade vägarna börjar försämras, uppger Ulrika Honauer, chef för Trafikverkets avdelning för vägunderhåll, på Trafikverkets hemsida.

Anledningen uppges vara att vägunderhållet är underfinansierat i den nuvarande nationella planen.

– Det gör att vi inte hinner åtgärda vägarna i samma takt som de slits. Underhållet har också blivit dyrare i takt med att trafiken har ökat, fordonen har blivit tyngre och det finns mer avancerad teknik i vägsystemet.

Trafikverket tvingas därför göra prioriteringar, och underhållet riskerar att bli mer kortsiktigt, fortsätter Ulrika Honauer på hemsidan.

– Vi prioriterar alltid trafikanten och driften, att vägarna är säkra och farbara. Men mer genomgripande förbättringar kan få stå tillbaka. Det kan till exempel handla om att laga asfalt, snarare än att bygga om hela vägkroppen, trots att det skulle behövas. Det blir dyrt i längden, det är effektivare att förebygga än att ta hand om akuta problem.

Högtrafikerade vägar ligger högt på Trafikverkets prioriteringslista,  men det innebär inte att landsbygdsvägarna glöms bort, lovar Ulrika Honauer.

– Landsbygdens vägar är jätteviktiga för att människor ska kunna ta sig till arbetet, få vardagen att fungera och för det lokala näringslivet. Även om vi prioriterar de högtrafikerade vägarna så fortsätter vi att underhålla vägarna över hela landet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.078