23948sdkhjf

Nytt APD-verktyg lanseras

”Användarna kommer spara mycket tid både i själva planeringsfasen men också när bygget drar igång”

Ramirent har tagit fram ett digitalt verktyg som de hävdar ska göra byggarbetsplatserna både säkrare, hållbarare och effektivare.

Siteplanner är ett så kallat APD-program, det ska innehålla alla typer av byggprodukter och flera aktörer ska kunna ha tillgång till och ändra i  APD-planerna i 3D – det ska vara enkelt att till exempel bjuda in leverantörer och samarbetspartners.

– Det är lätt att man pratar förbi varandra, men i Siteplanner kan du väldigt snabbt och enkelt rita upp en APD-plan i 3D och när man är flera som ser samma sak visuellt är det mycket enklare att diskutera lösningar och fatta bra beslut, , säger Samuel Augsburger, försäljningschef på Ramirent, i ett pressmeddelande.

Tanken är att direkt kunna se var till exempel byggbodar och material ska placeras för att optimera flödena.

– Användarna kommer spara mycket tid både i själva planeringsfasen men också när bygget drar igång. Nyckeln till ett effektivt projekt ligger främst i planeringen, säger Samuel Augsburger, försäljningschef på Ramirent.

Enligt Ramirent fungerar det skalbara verktyget både för stora och små projekt. Allt från hjärtstartare till containrar finns med i programmet, som inte behöver integreras med andra program.

– I och med corona har det blivit ännu viktigare att kunna ha effektiva digitala möten. Med Siteplanner går arbetet raskt framåt när alla kan se samma 3D-ritningar och göra ändringar, fast man inte sitter i samma rum. Det blir otroligt kostnadseffektiv men största vinsten är kanske att säkerhetsriskerna kan minimeras, säger Samuel Augsburger.

Siteplanner köps via licens per projekt och programmet uppdateras kontinuerligt med nya funktioner för att möta användarnas behov, lovar Ramirent.

Enligt företaget tar det några timmar att lära sig rita upp planer i verktyget, inga djupgående förkunskaper i vare sig BIM eller CAD ska krävas och finns det redan APD-planer i 2D ska de enkelt kunna lyftas in i Siteplaner.

Samuel Augsburger förklarar att han lärde sig programmet på 1,5 timme och att han fåtttillbaka tiofalt sedan dess.

– I mitt arbete med att offerera våra egna produkter ut mot kund kan jag nu slagkraftigt visa i 3D vad som behövs på arbetsplatsen men framför allt kunna planera och diskutera med kunderna direkt. Behövs bodar, säkerhetsstaket etc och var ska de stå?

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.094