23948sdkhjf

Trippeljubileum för Hüllert

Det finns gott om skäl för Hüllert Maskin att fra i år. Företaget startades för 75 år sedan, för 40 år sedan såldes den första teleskoplastaren och för 25 år sedan blev man svensk generalagent för italienska Merlo.

1974 klev en ung man in på Hüllert Maskin för att börja sitt nya jobb som verkstadskontorist. Det var Nils-Gunnar Burge som sedan dess blivit företaget troget och så småningom kom att förvärva 1995.

I dag dras ofta likhetstecken mellan Hüllert Maskin och de gröna teleskoplastarna från italienska Merlo, men vid starten såg det helt annorlunda ut. Inledningsvis handlade det huvudsakligen om jordbrukstraktorer från Allis Chalmers. När företaget startade, 1945, kunde en Allis Chalmers B på 16,5 hästkrafter inhandlas för 4 450 kronor, en summa som kunderna uppenbarligen tyckte var fullt rimligt eftersom det såldes hela 126 traktorer under premiäråret.

För Nils-Gunnar Burge innebar dock ankomsten till Hüllert Maskin starten på en resa som blev allt mer inriktad på entreprenadbranschen. När han efter fyra år övergick till en tjänst som säljare hade företaget redan blivit återförsäljare för JCB i Västsverige och blev snabbt en pionjär med ambitionen att etablera teleskoplastare i Sverige. 1980 såldes den första och sedan dess har bolaget haft en stark marknadsposition inom teleskoplastarsegmentet – en position som förstärktes 1995 då företaget tecknade ett importavtal med den italienska teleskoplastartillverkaren Merlo – ett samarbete som nu varat i 25 år.

Den första Merlo-kunden i Sverige var Dan Nyberg i Ulricehamn som förblivit en trogen kund genom åren och nyligen fick sin senaste Merlo P40.17 Plus levererad.

Nils-Gunnar Burge drar sig också till minnes en tidig affär då han sålde en maskin över telefon.

– Innan vi la på så bad han att jag skulle skicka en broschyr så att han kunde se vad det var han hade köpt. Detta är ett kvitto på det stora förtroende som vi har bland våra kunder. Och han är kund än i dag, säger Nils-Gunnar Burge.

Merlo är precis som Hüllert Maskin ett familjeföretag, och samarbetet mellan företagen har vuxit sig starkt genom åren. Bland annat tar den svenska representanten en aktiv roll i utvecklingen av nya modeller. Det gäller inte minst Roto-serien där hydraulsystemet med dubbla LS pumpar och den steglösa CVT-transmissionen är viktiga förbättringar i enlighet med de svenska önskemålen. Även hyttkomforten har förbättrats avsevärt med svensk hjälp.

– Att få vara med att påverka produktutvecklingen hos Merlo visar vilken fin teknisk kompetens vi har bland våra medarbetare i Sverige samt att kundernas synpunkter och önskemål tas om hand, säger Nils-Gunnar.

Nils-Gunnar Burge poängterar dock att det är väl så viktigt att även medarbetarna trivs.

– Vi tror på den enkla devisen att det ska vara roligt att gå till jobbet och ett kvitto på det har varit att många har stannat väldigt länge på Hüllert – en del hela sitt yrkesliv, säger han.

I dag är det dottern Lina Burge, som varit med i bolaget i tio år och är utbildad personalvetare vid Göteborgs universitet, som har personalansvaret.

Vi vill gärna att det ska kännas familjärt men ändå professionellt att jobba med oss, säger hon.

Sonen Jakob Burge har varit verksam i företaget sedan fyra år. Han började som säljare samma år som den tusende Merlon såldes i Sverige. Vd:n har dock rekryterats externt. 2017 anställdes Andreas Tagesson som platschef och han klev i början av 2020 in som vd efter Nils-Gunnar Burge.

Vi kommer att driva företaget vidare i samma anda. Vi vill fortsätta växa i landet och ta oss in på nya marknader. Även om vi har kommit långt under de här åren så finns det mycket kvar att göra, säger Lina Burge.

Under senare år anas en viss justering av strategin i riktning mot ett bredare utbud. För två år sedan förvärvades Ottosson Truck, som är generalagent för Hyundais gaffeltruckar i Sverige, av moderbolaget Vara Maskinimport. Det tecknades också ett importavtal med minikransagenturen för Jekko i det nybildade dotterbolaget Svenska Jekko.

– Tanken är att kunna erbjuda ett komplett sortiment inom lyft och materialhantering. Våra produkter kompletterar varandra på ett otroligt bra sätt, säger Jakob Burge.

En ambition inför framtiden är, enligt Lina Burge, att etablera Ottossons även i regionen kring Vara där Hüllert Maskin har sin hemvist.

– Ottossons bygger även en ny anläggning i Bromölla längs E22 och det kommer att bli en nysatsning även för Merlo och Jekko i det området under nästa år, säger hon.

Optimismen är stor, möjligen är det dock en detalj som stör bilden – coronaviruset. På grund av pandemin finns inga planer på stort jubileumsfirande under det här året – trots trefaldiga anledningar.

Några milstolpar

 • 1945 – Lars Hüllert grundar AB Hüllert Bil & Maskin i Nossebro.
 • 1951 – säljer Sveriges första hydrauliska grävmaskin och tar klivet in i jordförflyttningsbranschen.
 • 1962 - Hüllert Maskin bygger den egna traktorgrävaren Warras.
 • 1967 – verksamheten flyttar till nuvarande fastighet i Vara.
 • 1973 – Hüllert Maskin blir återförsäljare av JCB i västra Sverige.
 • 1980 – säljer första teleskoplastaren
 • 1995 – blir generalagent för Merlo i Sverige.
 • 1995 – familjen Burge tar över som ägare på Hüllert Maskin.
 • 2002 – Merlo blir marknadsledande i Sverige
 • 2005 – fastigheten i Vara förvärvas
 • 2012 – bygger till utställningshall, övningsfält och ny verkstad
 • 2016 – 1 000:e Merlon säljs i Sverige!
 • 2018 – Förvärvar Ottosson Truck, generalagent för Hyundais gaffeltruckar. Startar företaget Svenska Jekko som blir generalagent för Jekko minikranar i Sverige.
 • 2020 - Andreas Tagesson blir ny vd.
 • 2020 – Hüllert Maskin firar 75 år som företag, 40 år som importör av teleskoplastare i Sverige, och 25 år som generalagent för Merlo teleskoplastare! 

Källa: Hüllert Maskin

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.063