23948sdkhjf

Miljarduppdrag till BDX

Nyanställningar av upp till 70 personer är en följd när nu BDX med start i oktober 2021 ska svara för drift och underhåll av Norra Malmbanan under fem år med option på ytterligare två år – i ett uppdrag värt strax över en miljard kronor.

Uppdraget omfattar drift- och underhållsarbeten på järnvägssträckorna Riksgränsen-Murjek samt Kiruna-Svappavaara, totalt cirka 350 kilometer. Sedan tidigare har BDX Företagen motsvarande uppdrag på järnvägssträckorna Luleå-Murjek samt Haparandabanan. Med det nya uppdraget innebär det ansvar för hela sträckan mellan Luleå och Riksgränsen.

I uppdraget ingår besiktningar, förebyggande och avhjälpande underhåll samt vintertjänster. Åtagandet gäller dygnet runt, årets alla dagar, vilket ställer stora krav på organisationen.

– Det här är ett strategiskt viktigt uppdrag för BDX och medleverantörer, säger Fredrik Persson, vd för BDX Företagen.

På sträckorna är det intensiv trafik med framför allt malmtransporter som är beroende av en välfungerande järnväg dygnet runt. Detta tillsammans med ett ansträngande klimat gör att det är ett av de mest utmanade drift- och underhållsuppdragen i Sverige.

– Det är med både stolthet och samtidigt med stor ödmjukhet inför uppgiften som vi åtar oss det här uppdraget, särskilt norr om Kiruna där klimatet är tufft. Den stora skillnaden jämfört med södra Malmbanan är att det är ett långt utsträckt område med stora avstånd och mycket mer snö, säger Andreas Karlsson, affärschef för BDX Rail.

Enligt Maria Berglund, projektchef på BDX Rail, innebär uppdraget att organisationen måste förstärkas med ytterligare upp till 70 nya medarbetare – arbetsledare, besiktningsmän, eltekniker, signaltekniker och bantekniker.

– Rekrytering till dessa tjänster startar omgående. Vi tar med oss de goda erfarenheterna från vårt uppdrag på södra Malmbanan med bland annat en flexibel maskinpark som kan utföra flera olika moment. Sedan tillkommer även fler spårbundna enheter, säger Maria Berglund.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.078