23948sdkhjf

710 uppsagda räddas av bland annat Northvolt

På Ortvikens pappersbruk SCA i Sundsvall varslades 710 personer i augusti. Samtidigt bygger Northvolt en jättefabrik för batteritillverkning i Skellefteå som kommer skrika efter arbetskraft, och Northvolt är en av flera intressenter som vill anställa de uppsagda från SCA.

I augusti rapporterade vår systersajt Process Nordic att SCA avvecklar sin verksamhet i Ortviken, Sundsvall, vilket rör 800 personer.

– Av dessa 800 är det 710 personer i Ortviken som får gå, säger Björn Lyngfelt, kommunikationsdirektör på SCA, till Metal Supply.

Samtidigt byggs den nya svenska jättefabriken för batteritillverkning av Northvolt i Skellefteå, och Northvolt har tidigare gått ut med att det kan komma att saknas arbetskraft. Nu meddelar Northvolt att de vill anställda bland de som varslats från SCA eftersom det finns stora likheter bland yrkena.

– Jag ser jättestor potential. Tittar vi på själva batteriproduktionsprocessen så finns det stora likheter med olika typer av industrier, däribland pappers- och massaindustrin, säger Katarina Borstedt, kompetensförsörjningsansvarigansvarig på Northvolt, till Sveriges Radio.

Men Northvolt är inte de enda som är intresserade av att anställa den uppsagada personalen från SCA. Björn Lyngfeldt berättar för Metal Supply att även ett antal andra industriföretag ser personalen på Ortviken som intressant kompetens för sin utveckling.

– I november kommer vi arrangera framtidsdagar för medarbetarna som berörs i Ortviken. Då kommer inte bara Northvolt utan även ett antal andra industriföretag, bland annat Renewcell som ser Ortviken som en bra plats för lokalisering av sin nya produktionslinje. Men vi har även haft besök av polisen och Kriminalvården som söker folk, säger Björn.

Hos SCA pågår fortfarande förhandlingarna om varslet, och nu förhandlas det om de direkta konsekvenserna för den berörda personalen.


Ortvikens bruk.
Foto: Bergslagsbild

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.078