23948sdkhjf

Vindkraften har slagit rekord

Nu har vindkraften slagit rekord och passerat 20 TWh producerad el för innevarande år 2020. Totalt har vi i Sverige producerat knappt 120 TWh.

Vindkraften har passerat 20 TWh för innevarande år. Det är en ökning med 42 procent jämfört med samma period föregående år. Enligt Svensk Vindenergi beror ökningen till viss del på en blåsig vår men också på att teknikutvecklingen knuffat vindkraften över en punkt där utbyggnaden är lönsam utan stöd och därför accelererar.

- För närvarande byggs vindkraften ut med en takt av ca 500 turbiner om året vilket innebär att vi i slutet av 2022 kommer att se vindkraften nå en normalårsproduktion på 40 TWh – nästan en tredjedel av Sveriges elanvändning, säger Daniel Kulin, Strategisk analytiker Svensk Vindenergi.

-Att förnybar energiteknik kommer att fortsätta rasa i pris och blir allt mer effektiv är en av två saker vi vet om framtiden. Den andra saken vi vet är att fossil energi kommer att bli allt dyrare och mindre attraktiv, därför är det viktigaste energipolitiska draget nu, att bygga ut elnätet och elektrifiera industri, transporter och bränsleproduktion så att alla fossilfria kraftslag kan hjälpa till i omställningen, säger Daniel.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093