23948sdkhjf

Forshaga kraftverk får unik laxkanon

Sveriges första laxkanon har tagit i drift vid Forshaga kraftverk. Systemet som fått namnet Whooshh transporterar fisk från en plats till en annan på ett sätt som minimerar risk för stress och skador på fisken samtidigt som det förbättrar arbetsmiljön för medarbetarna i Forshaga.

Det är i anslutning till Forshaga kraftverk som Fortum driver en fångstanordning med förvarings- och sorteringsbassänger för lax och öring som nyttjas dels i kompensationsodlingssyfte och dels för upptransport av lekvandrande vilda Klarälvslaxar- och öringar. Det nya systemet innebär att laxen ”whooshhas” från fångstbassängen upp till en specialbyggd tank på lastbil för vidare transport förbi åtta kraftstationer till sina lekområden längre upp i älven. Men systemet kan även nyttjas för att automatiskt whooshha fisk förbi ett vandringshinder/damm.

-I dagsläget transporterar vi årligen mellan 1 000 och 1 500 vilda laxar och öringar upp till lek- och uppväxtområdena i älven. I år har vi faktiskt slagit ett rekord i antal upptransporterade laxar, inte sedan slutet av 1940-talet har vi haft så som noterats hittills i år. Men i framtiden hoppas vi att det ska bli ännu fler, framför allt med tanke på att stora ytor i den oreglerade delen av Klarälven som är flottledsrensade kommer att återställas med start nästa år, säger Marco Blixt som ansvarar för fiskefrågorna på Fortum.

Se Whooshh här: 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.063