23948sdkhjf

Nytt innovationscenter till Västerås

Ett globalt innovationscenter för järnväg och e-mobilitet ska etableras i Västerås.

Det är Bombardier Transportation som ska etablera ett nytt test- och teknologicenter för e-mobilitet med fokus på att utveckla nästa generations elektriska drivsystem för framtidens gröna transporter. Tanken är att också slå upp portarna för partners inom industrin, akademin och offentliga aktörer för samarbete i nätverk, under ett och samma tak. Om planerna håller kan det nya centret stå klart redan om tre år.

– Sverige är den perfekta platsen för utvecklingen av nästa generations energieffektiva elektriska drivsystem för att möjliggöra rena transporter inom järnvägs- och fordonsindustrin. Vi bygger vidare på vår omfattande expertis inom e-mobilitet och kommer närmre det helt unika svenska industriella ekosystemet som står för en branschledande och dynamisk innovationsmiljö. Denna investering kommer att bidra ytterligare till att stärka den nordiska fordonsindustrin med ny teknik och nya affärsmöjligheter. Samtidigt befäster denna satsning Bombardiers ledande ställning på den nordiska marknaden och påvisar återigen bolagets mål att verka för hållbara transporter och minska koldioxidutsläppen, kommenterar Danny Di Perna, President, Bombardier Transportation.

– Elektrifiering av transporter kommer vara avgörande för att minska våra utsläpp. Det är glädjande att Bombardier Transportation väljer Västerås för att etablera sitt globala innovationscenter för e-mobilitet som dessutom ska vara öppet för partners. Det bygger vidare på Sverige som ett av världens mest innovativa länder med en stark tradition av samverkan mellan näringsliv, akademi och det offentliga, säger näringsminister Ibrahim Baylan.

– Det görs snabba framsteg i transportsektorn för renare transporter och innovation måste prioriteras inom flera sektorer. I nära samarbete med industriella och akademiska samarbetspartners och startups kommer vi att kunna korsbefrukta idéer och hitta nya affärsmöjligheter. Lanseringen av vårt globala innovationscenter i Västerås är en viktig milstolpe för Bombardier i Sverige, säger Annika Svanström, vd Bombardier Transportation Sweden.

– Bombardier Transportations test- och teknologicenter är ett viktigt tillskott till det växande ekosystemet för e-mobilitet i Sverige. Vi ser fram emot att ha centret som granne till oss på Northvolt Labs i Västerås och är angelägna om att utforska de stora möjligheterna till samarbete inom testning, att attrahera talanger och att ytterligare utöka Mälardalens ambitioner som världsledande region inom elektrifiering, säger Peter Carlsson, Northvolts vd och medgrundare.

Centret etableras mot bakgrund av den växande globala efterfrågan på lösningar för elektriska drivsystem inom e-mobilitet och en alltmer sammanflätad utveckling inom mobilitets- och fordonssektorn. Detta är nyckeln som möjliggör teknik för att öka energieffektiviteten och erbjuda kostnadseffektiva modulära system för järnvägs- och bilindustrin med låga koldioxidutsläpp. Innovationscentret kommer att:

  • Möjliggöra korsbefruktning mellan olika branscher och sektorer, inklusive akademin och start-ups, samt möjliggöra gemensamma forsknings- och utvecklingsprojekt inom exempelvis entreprenadmaskiner, lastbilar och järnväg.

  • Vara öppen för att underlätta testning av produkter och system för industriella partners, för att finna nya användningsområden för e-mobilitet tillsammans med Bombardiers expertis inom elektriska drivsystem.

  • Utveckla nästa generations intelligenta energieffektiva drivsystem tillsammans med externa partners.

För att påskynda innovationscentrets lansering kommer Bombardiers medarbetare i Västerås inom drivsystemsutveckling och valideringstestning att koncentreras under ett och samma tak genom att ingenjörskontoren flyttar ihop med tillverkningsanläggningen i Finnslätten i Västerås i anslutning till bland andra Northvolt och ABB. Initiativet går i linje med regionens planer på att utveckla den lokala industrin, stärka kompetensförsörjningen och rusta transport- och mobilitetsmarknaden för framtidens behov. Det första spadtaget för de nya byggnaderna sker under våren 2021 och det nya teknikcentrets invigning planeras till 2023.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.083