23948sdkhjf

Nu ska vattenförsörjningen säkras i Skåne

I oktober inleds en utbyggnad av Sydvattens reningsverk vid Vombsjön, vilket ska säkerställa försörjningen av dricksvatten till de närliggande kommunerna.Sydvatten distribuerar dricksvatten till allt fler människor. I synnerhet på vårarna kan det till och med uppstå viss brist på dricksvatten och i början på sommaren tvingades företag än en gång be användarna att spara på dropparna.

Ett av Sydvattens reningsverk finns vid Vombsjön. I dagsläget producerar Vombverket, som togs i drift 1948, cirka 1 000 liter färskt dricksvatten per sekund, vatten som levereras till Burlöv, Malmö, Staffanstorp, Svedala, Vellinge och delar av Lund och Eslöv. Nu har Peab fått Sydvattens uppdrag att i en totalentreprenad bygga en ny produktionslinje för rening av råvatten med en kontraktssumma kring 150 miljoner kronor.

Projektet omfattar en ny processbyggnad med tillhörande produktionslinje för att producera rent och färskt dricksvatten. Det sker genom en konstgjord infiltration som görs enligt samma princip som den naturliga processen då regnvatten sakta rinner igenom markens olika sand och gruslager för att så småningom bilda grundvatten. I projektet ingår även nödvändiga markarbeten och yttre VA-ledningar.

Utbyggnaden blir ett värdefullt komplement till verkets befintliga tre produktionslinjerna och ska säkerställa produktionen av dricksvatten till kommunerna för en överskådlig framtid.

Detta är en viktig utbyggnad både med tanke på kapacitet och redundans för bolagets delägarkommuner säger Sydvattens projektledare Fredrik Olsson.

Uppdraget är en totalentreprenad med byggstart i oktober 2020 och beräknas vara klart i slutet av 2022.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.14