23948sdkhjf

Miljardsatsning i Umeå hamn

Umeå kommun investerar mer än 1,4 miljarder kronor under de fem kommande åren i ”framtidens hamn”.

Kommunen väntar sig ökade godsflöden, inte minst på sjön, och vill därför stärka Umeå som logistiknod för intermodala transporter.

För att klara det krävs en hamn som klarar större volymer, fler containrar och större och mer djupgående fartyg, förklarar Isabella Forsgren, Infrastrukturstrateg på det kommunala bolaget Inab.

– Detta innebär att Umeå hamn måste anpassas för dessa förutsättningar, säger hon i ett pressmeddelande.

Stefan Rehn på Kvarken Ports AB, driftchef i Umeå hamn, uppger att man måste rusta för framtiden.

– Då vi ser att allt blir större och mer effektiviserat krävs bland annat kraftigare kajer. SCA Obbolas planerade produktionsökning kommer att innebära en stor ökning av godsflödet genom hamnen. Dessutom får vi många förfrågningar kring lagringsytor, en ökande virkestransport och specialgodshantering så trafiken kommer definitivt att öka, säger han i samma pressmeddelande.

En del är redan gjort. Hamnens järnvägsterminal Terminal Hillskär står  klar och färjeterminalen, färjepiren och ytor runt omkring byggs just nu om för att kunna hantera Wasalines nya färja som ska tas i bruk våren 2021.

De kommande fem åren ska dock ännu mer hända i Umeå hamn – totalt 1,4 miljarder kronor ska investeras i anläggningen.

– Från och med nu och fram till 2026 kommer det råda en mycket hög aktivitet inom hamnområdet då detta ska utvecklas och förbättras, säger Isabella Forsgren.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.126