23948sdkhjf

IKEM välkomnar regeringens industrisatsning

I regeringens budgetproposition för 2021 tydliggör regeringen industrin viktiga roll för att utveckla klimatsmart teknik som kan bidra till mer cirkulära och fossilfria lösningar. IKEM välkomnar denna satsning och menar att chansen nu ökar för ett plastreturraffinaderi i Stenungsund.

Kemisk återvinning är ett teknikskifte som möjliggör återvinningen av all plast. Sedan flera år finns diskussioner om att bygga ett plastreturraffinaderi i Stenungsund.

― Det mycket glädjande att behovet av ett svenskt plastreturraffinaderi lyfts upp av regeringen i den breddade satsningen på Industriklivet, säger Lena Lundberg, ansvarig för plastråvarufrågor på IKEM.

Med ett plastreturraffinaderi sluts kretsloppet för plast. Det skulle spara upp till 2 % av Sveriges koldioxidutsläpp. Kemiföretagen i Stenungsund utreder sedan länge möjligheten att bygga en sådan anläggning för kemisk återvinning.

Tekniken finns, men för att det ska bli möjligt behövs också politiska åtgärder och investeringskapital. Samtidigt är det bråttom om industrisatsningen ska hamna i Sverige. Liknande anläggningar är på gång att byggas i bland annat Nederländerna och Danmark.

― Plast är ett av de bästa och mest flexibla materialen vi har. Plasterna behövs i ett hållbart samhälle, de är resurseffektiva material som minskar koldioxidutsläppen och sparar energi Men nu måste Sverige ta nästa steg för att återvinna all plast, säger Lena Lundberg.

För att uppmärksamma möjligheterna att återvinna all plast startar IKEM nu en också en kampanj för plaståtervinning.

― Syftet med kampanjen är att visa att all plast kan återvinnas om vi vill, men då måste också politikerna agera. Vi vill också få bort misstron mot plast och förklara att plast gör nytta i hela samhället; i förpackningar, bilar, kläder, byggnader och inom sjukvården. Dagens användning av plast gör att vi minskar vår klimatpåverkan, förklarar Lena Lundberg.

Lena Lundberg talar på konferensen PACK&PLAST i Malmö Börshus den 12 november. Hon redogör där för Plastbranschens strategi för den perfekta plasten. 

Se mer om eventet

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

3.094