23948sdkhjf

Mamma sprängde bron

Vem vänder man sig till när man för första gången någonsin ska spränga en trefilig bilbro över E4? Johan Jansson valde ett säkert kort –  han ringde mamma.

Jansson Entreprenad åtog sig ett uppdrag utöver det vanliga i september – att spränga en bro över E4.

Projekteringen tog månader och förberedelserna var noggranna – varken Jansson Entreprenad eller någon de kände till hade genomfört något liknande.

Drive Entreprenad togs in som underentreprenör för själva sprängningen men det tunga jobbet att trycka på knappen landade på en Jansson – men kanske inte den man väntar sig.

– Jag tog in morsan för att trycka på knappen – vi får inte chansen att träffas så ofta numera och vad passar bättre än att låta henne vara med när vi gör något riktigt spännande, förklarar Johan Jansson.

– Det var ju ett riktigt ärofyllt uppdrag och en helt annan värld för mig –  när Johan ringde och sa att jag måste spränga en bro uppe i Stockholm var det ju bara att säga ja, säger Christina Jansson.

Till vardags är hon chef på en vårdcentral i Mjölby men nu fick hon pallra sig till huvudstaden, där hon och maken installerades i ett hotellrum i väntan på den stora smällen

Allvaret i uppdraget blev allt påtagligare ju längre lördagskvällen led, berättar hon.

– Det var nervöst, särskilt när jag såg alla dessa gubbar och det arbete de lagt ner under så lång tid, säger Christina Jansson.

När det blev midnatt hängde allt henne – hon skulle trycka iväg 450 kg sprängmedel och få 2 000 ton betong att flyga i luften.

När det äntligen var gjort släppte spänningen.

– Det var jättehärligt – hela bron exploderade! Jag är fortfarande helt euforisk fast det gått några dagar!

Den som behöver hjälp med detonationerna kan alltså vända sig till vårdcentralen i Mjölby framöver.

– Ja visst – att vara internationell brosprängare vore väl en bra bisyssla, , skrattar Christina Jansson.

Rivningsgeneralen är också nöjd med Christina Janssons insats.

– Mamma gjorde ett bra jobb!

Nog hörs det vad han tycker om mammas insats i klippet nedan – missa inte det! 

Läs mer om sprängningen här.

Leveranstidningen Entreprenad var med under hela kvällen – vid förbedelserna, vid smällen och under det intensiva efterarbetet. Nedan bjuder vi på ett riktigt maffigt bildspel från kvällen/natten.

I klippet nedan är det film som gäller - inklusive den stora smällen!

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.078